marți, 9 septembrie 2008

Prajituri

Am pregatit niste cutii cu prajituri pentru a-mi cinsti colegii. N-am facut cremoase, ca a fost incredibil de cald zilele astea, si era cam dificil de efectuat transportul. Asa a aratat o cutie , in total am avut 5 cutii (recuperate de la placile de baza ale calculatoarelor clientilor :D ).


Randul I - Tavalita

-5 oua
-3 linguri de miere
-100 g zahar
-75 g zahar
-75 g nuca macinata
-1/2 pachet praf de copt
-100 g unt
-100g zahar
-3 linguri de cacao neagra
-100 ml apa
-arome :rom, vanilie
-nuca de cocos - 250 g

Se bat cele 5 oua intregi cu zaharul, mierea, se adauga "in ploaie" faina si nuca macinata, si apoi praful de copt stins in zeama de lamaie. Se coace la180 de grade timp de 15 minute (verificati cu o scobitoare). Se scote din tava si se lasa la racit.

Se prepara o glazura astfel: 3 linguri de cacaoua (cum se scrie cacao? :d ) se amesteca cu 100 g zahar, se dilueaza cu 100 g de apa si se pun pe foc mic. Cand fierbe se pune si untul si se amaesteca bine sa se omogenizeze. Se lasa sa se raceasca, apoi se pun aromele.

Blatul se taie cuburi mici, cu latura cam de 2cm. Fiecare cub se scufunda rapid in siroul de cacao apoi se tavaleste in nuca de cocos rasa. Nu puneti tot pachetul de nuca de cocos pe farfurie, fiindca la un moment dat tot cocosul va fi maro. Puneti cocos cate putin , adica sa fie suficient cat sa tavaliti un cub de blat. Nu taiati cuburile mai mari de 2cm, ele au tendinta sa se umfle din cauza siropului caldut in care le scufudati, si atunci va fi cam greu sa le mai tavalitzi.

Se da la frigider pentru 2 ore.

Randul II - Prajitura zebra cu mac

reteta Alis

INGREDIENTE:

Aluat:
-300 g faina
-150 g zahar pudra
-150 g margarina
-1 ou intreg
-2 pliculete zahar vanilat
-1 plic praf de copt


Crema de mac:
-2 oua intregi
-50 g unt
-200 g zahar pudra
-200 g mac macinat
-150 g faina
-200 ml lapte
-1 plic praf de copt

Pt aluat, se amesteca toate ingredientele, aluatul rezultat se imparte in doua, se intind foi corespunzatoare tavii. Pt crema de mac, se freaca ouale cu zaharul pudra, apoi se pune untul moale, macul, laptele, faina amestecata cu praful de copt. Se unge si se tapeteaza o tava. Se pune prima foaie, se unge cu un gem acrisor, se pune crema de mac, apoi a doua foaie. Se coace la foc mic 150 grade, 40-45 minute

Cand e calda se pudreaza cu zahar

OBS. Dupa cum se vede din poza, mie nu mi-a ajuns aluatul pentru doua foi. Tava mea e mai mare decat a lui Alis. A doua foaie am pus doar niste zabrele, deci am facut o prajitura zebra cu mac.


Randul III - Foietaj cu branza dulce

Aluat de strudel, se taie patratele si se umple cu crema de branza : 200 g branza dulce, 50 g zahar pudra, 1 ou, 1 lingura smantana, o mana de stafide. Se coc la foc iute 15 minute. Asa fierbinti se trec prin zahar pudra vanilat. Cand s-au racit se mai trec inca o data prin zahar pudra.

Randul IV - Salam de biscuiti cu fructe uscate

- 1 kg de biscuiti populari (am gasit la Billa)
- 3 linguri cacao
- 200 g unt
- 100 g zahar
- fructe uscate (eu am luat o punga de fructe uscate asortate)
-150 g nuca
- rom si vanilie

Se macina biscuitii. Se toaca bucati mici fructele uscate si nuca putin prajita.
Se prepara un sirop din 100 ml apa, cacaoua, zaharul si untul. Se pun si aromele. Se amesteca pana se obtine un aluat care nu se desface. Se intinde film alimentar si se "construieste" salamul. Se da la rece, apoi se feliaza cu un cutit bine ascutit (daca nu e bine ascutit cutitul exista riscul ca felia sa se imprastie).


Randul V - Cornulete cu cocos

200 g unt
100 g zahar pudra
100g faina
1 lingura smatana grasa
1 lingurita praf de copt
150 g cocos
vanilie

Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat care se face sul si se da la frigider pentru 1 ora. Se taie felii din aluat, se dau forme de cornulet si se pun la copt pentru 15 minute la 150 de grade.

7 comentarii: