vineri, 17 septembrie 2010

Prăjitură cu piersici



Mi-a fost taaare poftă de ceva dulce, dar nu dulce de ăla rapid de ciocolată de pe raftul frigiderului permanet alimentat cu Milka (cum se spune Milka la plural?). Aveam niste jumătăți de piersici în congelator, din care recunosc că am mai mâncat și îmi ziceam în sinea mea că-s ca și Fram de la zoo în timpul verilor toride... Am deprins și tehnica prin care am reușit să nu mai îmi rămână buzele lipite de fructul înghețat, dar asta ar fi o cu totul și cu totul altă poveste... :)

Așadar, azi, zi mohorâtă de toamnă, pe care mi-am înfrumusețat-o printr-un mic chiul de la job și cu o prăji pufoasă, parfumată și cu piersici delicate.



INGREDIENTE
(eu le-am pus după ochi, pentru voi am să aproximez cât mai aproape de adevăr :D )
  • 5 piersici
  • gris (sau griș?) 3-4 linguri + încă 5 linguri
  • zahăr 3 linguri + încă 5 linguri
  • făină 6 linguri
  • ouă 6 (dar mai mari să fie)
  • ulei 6 linguri
  • 1 plic praf de copt
  • mirodenii : scorțișoară, vanilie, cacao

Se încinge cuptorul și se prăgătește o tavă în care se pune hârtie de copt. Se așază  (sau așează?) în tavă jumătățile de piersici. Acestea se presară cu cele 3 linguri de zahăr și cele 3-4 linguri de gris. Se dă tava la cuptor ca să se caramelizeze puțin zahărul cu grisul care este picat pe lângă piersici, iar zahărul cu grisul din jumătățile de piersici să "sigileze" piersicile. Piersicile mele au fost înghețate și așa înghețate le-am băgat la cuptor.

Între timp se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, făina, grisul - deja știti, la faza cu făina nu se mai folosește mixerul ci lingura și facem "pale-pale" - a.k.a. amestecăm de jos în sus. Gălbenușurile se lichefiază cu uleiul pus în fir subțire ca la maioneă, apoi se adaugă peste albușuri. Se stinge praful de copt (cu oțet sau zeamă de lămâie, sau deloc, fiecare cum are obiceiul la bordei :)  ). Se adaugă peste aluat. Se scoate din cuptor tava cu piersicile. Se toarnă aluatul astfel încât să acopere piersicile. Se păstrează 2-3 linguri din aluat pe care îl colorăm cu 1 linguriță de praf de cacao. Se pun dâre de aluat colorat în tavă și se dă la copt pentru 40 de minute la 200 de grade - sau până când prăjitura trece "testul scobitoarei". Când e gata se lasă să se odihnească vreo 10-15 minute și se răstoarnă pe un platou. Se taie pătrate, în fiecare pătrat fiind ascunsă câte o jumătate de piersică (sau fiecare cub circumscriind câte o semisferă - dați-mi apă, că n-am aer!).

E pufoasă și parfumată. Am presărat-o cu scorțișoară și vanilie. Deasupra se observă glazura pe care a făcut-o sucul de piersici în combinație cu zahărul și grisul.

Am descoperit cum să fac ca prăjiturile cu fructe să nu mai aibă fructele căzute  la "fund"


Dedic această felie fetelor care și-au adus aminte de mine. Le mulțumesc și le pup.

See you soon!

2 comentarii: