Deși e de mult așteptată, primăvara nu cred ca mai dă pe la noi. A înverzit totul prin preajmă, dar e cam frig. Mai ales noaptea, e ca iarna, 1-2 grade Celsius. La știri spunea că pe alocuri a nins. Și totuși, la mine-n fața blocului se pare că e cald și bine:
Dăm zoom la aparat și restrângem puțin cadrul. Obținem un mic detaliu dintr-un... dormitor în natură:
Adică, banca din fața mea a devenit canapea. Pentru vreo câteva ore bune. Și friguroase. Bănuiesc totuși că individul era oarecum "încălzit". Zoooooom et voila:
Și dacă afară ni se sugerează că e primăvară, iar peste o lună de zile pot spune că va fi vară (sper să nu ningă și atunci), mi-am semănat și eu grădina:
Desigur, poza e întunecată fiindcă afară se pregătește din nou să plouă. Dar se înțelege. Sper. Și-am semănat nici mai mult nici mai puțin decât 6 feluri de plante. Mi s-a părut haios tare ghiveciul, are scris pe el ce plante sunt. Deci s-a inventat ghiveciul cu fițuică :D
Și ca să invoc și mai mult primăvara, am ținut să pregătesc și o supă, nu de alta, dar trebuia să mă încălzesc cumva. De ce spun că supa e cu tăiței de gulii? Fiindcă prin zona mea, supa cremă și supa clară nu se prea face. În schimb supa cu găluște de gris, sau supa cu tăiței e sfântă. Și în general supele sunt foarte populare pe aici, comparativ cu ciorbele. Așadar, supă cu tăiței de gulii:
Cum se pregătește supa aceasta? Destul de simplu: o ceapa nu foarte mare, dar nici foarte mică, 2 morcovi, o țelină mică se dau pe răzătoarea mică și apoi se călesc în 2-3 linguri de ulei. Puneți ulei de floarea soarelui, daca nu aveti ulei de orez ca și mine. 2 gulii se curăță de coajă și apoi se dau pe răzătoarea mare, având grijă să vă iasă "tăițeii" de gulii cât mai lungi. Se pun vreo 2-3 litri de apă peste legumele călite și se dau vreo 2 clocote. Adăugăm "tăițeii" de gulii, sărăm și piperăm după gust (atenție, supa e puțin dulceagă de la morcovi și de la gulii) și mai lasăm la fiert încă vreo 2 clocote.
Varianta light spune că se adaugă pătrunjel tocat și poftă multă.
Varinta ne-light spune că se poate pregăti și un bol de crutoane, dar și unul de smântânică.
Eu am spus "da" variantei light. Fiindcă la desert am avut niște amandine.
S-aveți poftă mare!
uite o reteta de supa ce sigur o sa-mi placa ! si strelicii sunt faini !lipseste bricheta,in schimb avem un tanar pe banca.mie asa mi se pare ca e un om tanar .as zice ca e un backpacker.da'ghiveciul e grozav,iar plantele cam ca ale mele,da'fara ghiveciul grozav
RăspundețiȘtergerePansy dragă, nu e nevoie de brichetă, eu consider că supa asta e sora supei de varză, deci e pe principiul "cât încape". Ăla o fi backpacker, dar mi s-a părut ciudat când l-am văzut căutând în coșul de gunoi din "dormitor". Ghiveciul e betoooon, e cadou, abea aștept să dea rod :D Am și eu fixuri :))
RăspundețiȘtergerebuna supa! aici iar a venit frigul dupa ce am avut o saptamana de vara, de-a dreptul!
RăspundețiȘtergeredeci poza gradinii tale e f tare, si mai ales gradin ain sine :)
RăspundețiȘtergereavand in vedere ca nu prea pap gulie retata asta cred ca merita incercata si uite asa poate papa si eu gulie :) arata bine
RăspundețiȘtergere@Zsuzsa
RăspundețiȘtergereEste, este bună! Cred că frigu'ăla a ajuns și p-aci, în vestul sălbatic. Acu' supa aia ar trebui dreasă c-un deț de pălincă.
@Bogdana Dela :))
Deci ne-am făcut și noi proprietari de pământuri. De sclavi încă nu. Dar cine știe ce-o fi în viitor? :))
P.S. Bine ai venit în lumea bloggerilor!!!!
@Nil
Bine ai venit în bucătăria Happy-oată! Supa asta suferă îmbunătățiri după gustul fiecăruia. De ex. taică-meu o mănâncă acrită cu oțet, fiindcă zice el, nu-i simte gustul guliei.
hai, mah, duamna Hepi, de ce nu mai postezi nika? mi-e dor de ceva bun de la tine, serios!
RăspundețiȘtergereBag capul în pământ și accept mustrarea :)
RăspundețiȘtergereRog publicul sa ma ierte ca nu mai apuc sa scriu si pe aici. Vine ea vacanta, vine!