duminică, 23 noiembrie 2008

Certeze



Am trecut si prin faimoasele Certeze. Localitate noua, care arata ca un cartier nou de vile. Unele sunt chiar dragute. Doar ca "ocoșagul" a functionat din plin si aici. Daca vecinu' are vila cu 2 nivele, a mea musai sa aibe 3 nivele. Si cum fiecare loc trebuie sa isi aibe pe al sau "Gigi B." va prezint mai jos palatu' sin Certeze. Oamenii locului sunt cam oripilati de vila a carui ornamente exterioare cica ar fi costat 1 milion de euro. Leuti, vulturi, zorzoane aurii si sclipicioase sunt toate adunate pe casa, gardul siprin curtea omului. Am incercat si o poza, mai pe furis, fiindca, nush' de ce aveam senzatia ca nu e bine sa pozez:




Pozele sunt facute prin geamul masinii, din mersul masinii, mi-a fost "nu stiu cum" sa ma opresc si sa ma apuc de pozat casa omului. Acuma sa nu va imaginati ca toate casele noi din Certeze sunt asa. Nu! Asta pozata de mine era exceptia care confirma regula. Si totusi, cam toate vilele din localitatea asta, pentru mine aduceau a ... hotel. Aratau frumos, dar nu pentru o casa. Hai sa va mai arat niste poze, dar sunt foarte neclare:








Maramuresul Țara Oașului e in schimbare. Nu stiu cat mai poate sa isi pastreze din traditii, din obiceiuri. Cert e ca portul popular si credinta inca primeaza. Si pana la urma, asta e tot ce conteaza!

17 comentarii:

  1. Totusi casa din prima poza nu e chiar asa de prost gust precum ma asteptam..

    Insa ce nu inteleg eu e ce e cu acel balcon de sus. Care nu are nicio intrare :D Sa fie o chestie demna de Failblog.org? :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Hallo Happy,



    Stiu ca nu te superi, si de asta imi permit sa-ti scriu ca Certeze, nu este in Maramures, face parte dintr-o entitate distincta, se numeste Tara Oasului, si nu este in Maramures.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna happy,

    ai trecut cumva si pe la negresti-oas? cum ti -sa parut. eu sunt de acolo. (micul ai dreptate in legatura cu certeze, esti cumva de prin zona?)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai , nu stiu, e prea incarcata casa, uita-te numai la fatzada cate are pe ea, cocoșații aia de țin niste coloane, ingerasii aia de țin balconu' la care n-ai acces decat din exterior (mie balconu ala imi sugereaza o coroana regala); uita-te ca au si un blazon pe acolo - sus de tot in frontispiciu'. Plus filigramul dantelat de pe casa. Si asta e doar pe fatada. Acuma... mai e si chestie de gusturi - io fiind adepta genului minimalist mi se pare cam prea mult pentru o fatzada fie ea chiar si de vila-palat. :-)

    Da, dupa opinia mea, se poate pune poza cu balconu'din Certeze in categegoria Failblog. :lol:

    Micul(e), no , nu stiam io detaliile astea, da-s bine venite, data viitoare cas mai bine okii :D

    Ioana, da am trecut si prin Negresti, ca noi am fost de fapt pana la Botiza. Negrestiul l-am vazut doar din mersul masinii, dar spune-ne ce avem pe acolo de vazut, ca mai mergem la vara (primavara voi fi mult plecata in strainatate - dar e careva care inca nu stie asta?!?!?! :lol: )

    RăspundețiȘtergere
  5. cand mai mergi pe la negresti-oas trebuie neaparat sa vizitezi Muzeul Tarii cu ale lui exponate de port popular, ceramică, obiecte de uz casnic, cioplituri în lemn, Casa-muzeu specifică zonei.In rest nu foarte multe ca orasul e mic, iar eu nu prea mai stiu multe fiindca sunt plecata de 8 ani. tu de unde esti, si unde mergi in stainatate?

    RăspundețiȘtergere
  6. Happy puiule, sincer nici nu prea ai de unde sa stii, pentru ca de cele mai multe ori, cei care ar trebui sa-i invete pe altii, ce si cum ,gresesc.
    Eu stiu pentru ca sunt din zona, poate altfel, n-as stii nici eu.
    Este foarte interesanta viata osenilor.
    In afara de ce a scris Ioana, nu stiu ce mai poti vedea, in afara de faptul ca este parte a judetului cu cel mai frumos relief, doar ca nu prea ai acces, cu masina.
    Aaa, sa nu uit, sus pe Huta, la Sambra Oilor, puteti manca un balmos ( mamaliga cu branza ) foarte foarte buna.Cel putin, se putea, nu stiu cum o mai fi acum, dar noi cand aveam treaba la Negresti ( cu serviciul ), fugeam si pana la Sambra, sa mancam mamaliga.

    Ioana, (nu stiu daca nu se supara Happy, ca suntem off topic, dar daca da va sterge), sunt din Satu Mare, si cu toate ca nu am rude in Oas, sau tangenta mare cu Tara Oasului, sunt mandra ca osenii sunt satmareni.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu inca n-am ajuns acolo, pfoau, ce vile! Faine pozele, o sa pun un link spre acest post, eu n-am poze, uf!!!
    Sper ca n-o sa te superi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Thanks, Micule; nu ma supar Micule :)

    Dap, Kris, e un sat plin cu vile, faloshenia e in floare acolo, unele vile sunt chiar spectaloase, vazute din afara. DIn interior nu am apucat sa vad niciuna, dar nush de ce cred ca mi s-ar parea total impersonale, parca asa sta la hotel, nu as putea sa simt nimic din ceea ce pentru mine defineste notiunea de "acasa". Dar poate daca oi avea ocazia sa stau vreodata la o astfel de vila imi voi schimba parerea (?!?!?!?)

    RăspundețiȘtergere
  9. OFFFFFFFFFFFFF ! AM VAZUT VILA DIN PRIMA POZA ,ADICA LE-AM VAZUT PE TOATE !SI CREDETI-MA CA AVETI CE VEDEA IN ACEASTA COMUNA !IARNA DE SARBATORI SA LE VEDETI CAT DE IMPODOBITE SINT !NU MAI AU MULT SI IMPODOBESC SI GRADINILE CU BECULETE !SA NE RUGAM SA AVEM SANATATE ,CA ASTA E CEL MAI IPORTANT :)

    RăspundețiȘtergere
  10. la certeze pote fi frumos dar sînt omeni rai nu se pot vedea unu pe a ltul nici frati cu frati

    RăspundețiȘtergere
  11. sînt de la certeze dar atîta cît e de frumoasa certeza atîta sînt si omeni de rai

    RăspundețiȘtergere
  12. buna, am si eu o cunostinta in certeze de care nu mai stiu nimic de ceva timp.daca il stiti pe Nelu Stan si daca vreti sa imi dati ceva informatii unde si cum as putea dau de el.Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  13. certeze e foarte frumoasa nimic de spus am trecut si eu pe acolo dar cel mai tare ma impresionat in certeze ca nu este nici un om.am citit pe net ca certeze o sa ramana o comuna cu case frumoase dar fara locuitori pt ca majoritatea sunt stabiliti in strainatate

    RăspundețiȘtergere
  14. astai parerea ta ca nu sunt oamenii in certeze...daca ai sta in sat ai vedea ca sunt ...intradevar sunt dusi prin strainatate dar nu toti

    RăspundețiȘtergere
  15. domnilor casa din prima poza aia ca un palat sa stiti ca a fost facuta cu arhitect si are un stil bine definit iar inauntru acolo nu aveti voi cu sa ajungeti aia sant oameni foarte bogati si mai au o casa la fel poate si mai impresionanta pe str bisericiitot i certeze si mai au multe altele si fabrici si combinate siderurgice si tot ce vor ei sant o familie suprt cu doi copii ff frumosi si destepti si cu studii inalte asa ca nu putem noi sa comentam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Nelu Stan ce mai știi? Întreba cineva mai sus de dumnealui.

      Îmi spui cum îl cheamă pe arhitectul ăla? Tu ai fost în casa aia? Sau vorbești și tu așa, ce-ai mai auzit prin sat? Pe mine, recunosc, m-a impresionat casa palat. Dar m-a impresionat în sensul de Omaga! Is this real???

      Îmi spui de ce nu am voie să mă exprim cu privire la casa (totuși urâtă!) a oamenilor bogați? Fiindcă motivul prezentat de tine și anume oamenii ăia au bani căcălău și desigur munciți cinstit nu este un argument prea inteligent. Dacă omul are bani asta nu înseamnă că are și bun gust. Mi-e teamă să fac vreo referință la studiile beizadelelor...deci dap, uite cum ai reușit să mă reduci la tăcere...Oh my god, vreau o țară, ca afară!

      Btw. Ție îți e rușine cu numele tău de ai publicat acest comentariu sub denumirea de Anonim? Sau te pomenești că ești chiar omul bogat cu palat(e), fabrici, combinate siderurgice cu familie super și doi copii frumoși, deștepți și cu studii înalte? Nu știu dacă îmi vei răspunde la întrebări, dar oricum îți mulțumesc că ne-ai adus vești din Certeze. Să fii sănătos!

      Ștergere
  16. Au aia din Certeze vile, si majoritatea au si o casuta mai mica in spatele "palatului" in care locuiesc defapt, pt ca....e scumpa gigacaloria....(True Story)

    RăspundețiȘtergere