marți, 1 ianuarie 2008

Tort Savarină



INGREDIENTE

pentru blat:

-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri pesmet
-1 pachet zahar vanilat

pentru insiropat :

-2 linguri de zahar
-100 ml apa
-esenta rom

sau:

-100 ml lapte
-1 esenta vanilie

pentru decor:

-100 g gem de fructe
-250 ml frisca
-1 pachet zahar vanilat

Puteti recunoaste ingredientele din poze:




Gemul trecut prin blender :


Galbenusurile si zaharul si zaharul vanilat se mixeaza pana se albesc galbenusurile, si isi dubleaza volumul.


Adica pana arata cam asa:


Se bat spuma albusurile. Uitati cat de tare trebuie sa fie spuma:


Se adauga peste spuma de galbenusuri pesmetul - "in ploaie". E pesmet facut in casa de mine (paine uscata bine si trecuta prin blender - pastrez pesmetul in borcan in frigider)


Se adauga si albusul si se amesteca finut, de jos in sus, pale-pale.


E tare pufos aluatul!


Se unge cu unt sau cu ulei forma de tort:


Se pune aluatul in forma si se da la copt in cuptorul preincalzit.


Pana se coace blatul pregatim siropul: cele 2 linguri de zahar se caramelizeaza, apoi se adauga apa - cu grija "ca face urat". Se fierbe pana se va dizolva "bomboana" aia. Se lasa la rece si se adauga romul.


Blatul s-a copt tare frumos.


Se lasa la racit, apoi se desprinde de forma.


Se taie un capac din blat si se da la o parte. Blatul ramas se insiropeaza bine-bine (musai sa-mi vedeti "picurii" : d )


Apoi se unge cu gemul trecut prin blender - ca sa fie cat mai fin.


Se acopera apoi cu motzuri de frisca batuta si se pune "capacul".


Capacul se insiropeaza si el foarte putin (eu am dat cu pensula inmuiata in sirop peste capacul asta) si unge cu un strat subtire de gem si din noi i se fac moturi de frisca.


Nu e chiar urat, dar e gustos si foarte usor.


Section:



Pufos și delicios!!!


3 comentarii:

  1. http://zamfirpop.wordpress.com/2009/11/16/savarina-turdeana/

    RăspundețiȘtergere
  2. am sa incerc si eu tortul asta maine...pentru iubitul meu. Sper sa imi iasa...dar in loc de gem mixt de fructe,eu am sa pun numai de capsuni...Arata foarte bine . Sper sa imi iasa si mie asa :D . Iti multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diana, îți țin pumnii, sper să iasă foarte bine!

    RăspundețiȘtergere