vineri, 19 decembrie 2008

Parodos Nikis

(urmarea mesajului precedent)

Din piata Aristotelous (Πλατεία Αριστοτέλους) am luat-o la pas de-a lungul marii, pe faleza. Era imposibil sa nu treci pe acolo, din moment ce privelistea te ademenea:




Strada cu faleza se numeste Nikis (a.k.a. Victorie- dar nu sunt sigura). Este una din cele mai aglomerate strazi ale orasului. Pe trotuarul care margineste blocurile se intind adesea terase, prelungiri ale nenumaratelor pub-uri din zona. Celalat trotuar este, asa cum v-am spus, faleza. Scopul oricarui turist care se plimba prima data pe aceasta faleza este acela de a ajunge la simbolul orasului, anume Turnul Alb, care, din piata Aristotel se vede destul de mic.


Ne apropiem de turn prin obiectivul camerei :


Cei care sunt pentru prima data pe aceasta faleza se recunosc destul de usor, sunt cuprinsi de frenezia fotografiatului, dupa cum se poate observa si din poza de mai sus. :D A doua oara descopera lucruri noi, a treia oara nu le mai vine sa pozeze nimic, ci doar sa se bucure de frumusetea locului. Si sa isi intareasca dorinta de a reveni again and again and again and again...

Si o luam usor la pas, avand grija sa nu omitem nici un detaliu al locului:





Pub-uri care se intind chiar si la primul nivelal blocurilor. E minunat sa stai la o cafea, sau un pahar de "vorbe" cu prietenii si in acelasi timp sa ai sub ochi intindera nemarginita de "albastru de egee" (:P)


Un nene care incalzea si el, cum putea, atmosfera :


Blocul de sticla care urmeaza este favoritul meu din categoria blocuri moderne:




Vedeti? Aveau in balcon masute si probabil stateau si ei pe acolo sa admire privelistea:


Un detaliu dintr0un balcon al aceluiasi bloc:


Printre blocuri apareau clasicele stradute inguste ale Salonicului, care ofereau o imagine de ansamblu a orasului intins pana sus pe crestele deluroase:


Locuitorii marini ne atrag atentia :


Nu mai avem mult pana la turn

Aruncam privirea si prin barurile ce strajuiesc faleza:




Unii sunt mai grabiti decat noi, au luat trenul ca sa ajunga mai repede la turn :


Nici o problema, ca si noi aproape am ajuns:


Turnul Alb (Λευκός Πύργος ) este o constructie care dateaza din vremea sultanului Suleiman Magnificul (in jurul anilor 1500). In timpul otomanilor turnul a fost folosit ca si garnizoana, cetate dar si ca puscarie - in special pentru cei condamnati la moarte. In 1826 a avut loc masacrarea detinutilor, drept urmare, turnul si-a castigat numele de "Turnul rosu" sau "Turnul de sange". In 1912, turnul a fost curatat, si a devenit Turnul alb. Oricum, este simbolul orasului - teoretic toate drumurile duc la turn.

Acum turnul este transformat in muzeu. Nu stiu care este programul de vizita, eu am nimerit de fiecare data cand era inchis. Cine stie, poate data viitoare voi avea si eu norocul sa admir privelistea din varful turnului, si sa sorb o cafea tot acolo. Si sa fac si niste poze, dadadada!





Pe platoul de langa turn gaseai trasurile si trenuletul pentru promenada.









Dupa o scurta odihna pe treptele care strajuiesc marea, ne ducem cativa metri mai departe sa-l salutam si pe Alexandru. Alexandru Macedon:


Pe platoul pe care este amplasata statuia este raiul rollerilor, nu poti dom'le sa faci o poza ca lumea ca apar si ei in viteza, in cadru. :D

La un moment dat se aude o muzica reggae (care de fapt inseamna muzica regilor), muzica ccc care ne atrage catre ambarcatiune:


"Captain" era pitoresc, drept pentru care ne decidem sa facem o plimbare cu el.


Plimbarea e gratis, se plateste doar consumatia. Minima. Ce ar putea sa insemne asta? Cam 4 euro o cafea, sau 5 euro o colo la sfert. Dar merita, zic eu. Ca doar trebuie sa vezi cum arata orasul si de pe mare, nu-i asa? L-am vazut din cer, l-am vazut de pe crestele dealului, l-am vazut de jos, l-am vazut de langa apa. Ce-a mai ramas? Sa-l vad si de pe apa!


Ne-a facut o tura, cam de jumatate de ora, ne-a dus de la statuia lui Alexandru pana in drept cu piata Aristotel si inapoi.


A fost frumos-frumos-frumos!
κάλλος - κάλλος - κάλλος , vorba grecilor!

Un comentariu: