luni, 12 decembrie 2011

Ceai de morcovi cu gârteni

Pfff! Nici nu știu cum să-ncep. Mă uit ba la monitor, ba la unghiile de la picioare, ba în tavan și mai molfăi câte-o saloană. Ultima punguță pe iarna asta, promit. Simt așa, ca o stinghereală, că de ceva vreme, o doamnă cu care nu prea am interacționat, mi-a lăsat un dar la ea în blog. Întâmplător, abia azi am găsit dedicația ei. Deh, am avut "treabă" multă, am behăit aici și la fetele cucuietele-n bloguri. 

Mi-a făcut plăcere, self esteem-ul meu acum e la apogeu. Recunosc deschis că m-a cuprins așa, o fâstâceală, exact așa cum am fost la prima serbare de Crăciun în grupa mică, atunci când, deși am știut atât poezia mea cât și toate celelate poezii din serbare, n-am fost în stare să spun vreo vorbă - de se uitau toți părinții celorlalți copii la mine ca la un copil cu nevoi speciale. Sper să-mi treacă fâstâceala la fel de repede ca și atunci la serbare. Îmi amintesc că atunci fâstâceala mi-a trecut repede, chiar imediat după serbare. Devenisem din nou (prea) grăitoare, recitându-i maică-mii tot spectacolul, și explicându-i că eu știam să zic toate poezele și de față cu ceilalți oameni, dar nu cred că ăia chiar erau interesați de ceea ce aveam eu să le spun, fiindcă ăia erau curioși de puradeii lor. Bineînțeles că în ziua aceea mi-a fost refuzată recompensa zilnică (putea fi o gogoașă, o înghețată, o acadea din piață, sau o șuhaidă). Am poftit la șuhaidă. Maică-mea n-a apreciat recitalul meu. O lungă perioadă de timp am fost complet nedumerită de comportamentul maică-mii. Încă mai am dubii, nu a apreciat corect valoarea mea artistică ... A doua zi în drum spre grădiniță, i-am spus poezii lui taică-meu. Ca să tac, mi-a cumpărat o șuhaidă. Am ajuns la grădiniță ca un clovn, doar că aveam mască din ciocolată.

Ehhhh, dar să revenim la ceaiul cu pricina ... de morcovi da? E bun tare. E de post. Și e bun mai ales după excese culinare (în cazul meu exces la mâncat bomboane de pom). De ce avem nevoie? Imaginea este grăitoare:


Evident că se curăță de coajă rădăcinoasele și dovlecelul. Se pun rădăcinoasele la infuzat fiert în 2.5 litri de apă rece, așa cum am văzut la Academia lui Horia Vârlan sau la Cireașa de pe tort (nu mai știu sigur).


Când verdețurile (a.k.a rădăcinoasele, așa le zice la noi, pe la Banat) s-au fiert, se pune și dovlecelul și se mai dau vreo 2-3 clocote.

Într-o altă oală se pun la fiert cam 500 ml de apă cu 1 linguriță de sare. Când clocotește se pun în ea aproximativ 100 de grame de gârteni. Ungurești. Din 4 ouă. Adică așa ceva:

 
 Cam așa arată gârtenii:
(Dl. Happy zice că a văzut pe canalul tv PV cum momeau ăia niște pește cu kukoți din ăștia. Eu nu pot să înțeleg cum poți să te uiți la o emisiune unde unii stau cu bățul în baltă...)

Se fierb gârtenii al dente. Se scurg de apă și se trec sub un jet de apă rece. Tot la Horia la tv am văzut.


Într-un castron se pun gârtenii. Peste ei se toarnă infuzia de legume. Se potrivește de sare și piper. Se servește în ceașcă specială. Eu n-am avut. Așa că am servit această infuzie din farfurie. 
Ca și în cazul ceaiurilor precedente, am mâncat și produsele infuzate. Un deliciu.  Gust ușor dulceag de morcovi, aromă delicată de țelină și rădăcină de pătrunjel, înobilat cu un praf de piper negru proapăt rășnit. Divin. Poza e blițuită, fiindcă am făcut-o la ceas de seară. În realitate zeama are o culoare gălbuie. Dacă aveam și o frunză două de pătrunjel, era perfect! N-am avut. Dar a fost aproape perfect! Sănătate la farfurie.

Desertul l-am redus la :



Mai mult ca perfect!




P.S. Revin la scena de Crăciun, îs leșinată după grăsunelul din reclama asta:




32 de comentarii:

  1. Deci fata, ai trecut pe ceai de spalat greturile dupa saloane.E de bine! Am sa-mi fac si io ceai din asta , dar mi-l sorb din cana, sa fiu mai smechera.Si fara garteni sa fie mai low carb , asa...macar o zi ... inainte de marea degustare!
    Gartenii ii las la domnu'Sandi ca e fan de aceleasi emisiuni de bagat batu' in apa!


    pies: aplauze la scena deschisa pentru originalitate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, aștept să văd ceaiul tău de verdețuri, știu că ești o specialistă! Low carb, hmmm, am omis acest aspect.

    Deci detest cu toată patima canalul ăla tv!!!!!


    P.S. Mă-nclin. Îmi cumperi o șuhaidă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Data aviatoare sa fac si gartenii, da? sau sa imi gasesti mie o treaba de aia de la razboiul de tesut (spata?!) si iti fac eu, da? :D

    PS sa stii ca ce ai facut tu acolo se cheama supa, da' fa-te ca nu ti-am zis :))

    Finu' tigan se duce la nas in vizita, la masa, mancau sarmale. Nasu' zice:
    - Mai ia finule o sarma
    - Nu, multumesc, am mancat doua si sunt f bune..
    - Ai mancat 8 dar noi nu numaram :))

    RăspundețiȘtergere
  4. in primul rand ca v-a tampit foamea, sau saluoanele, depinde, sau amandoua, da' nu mai stiti sa scrieti. se zice CIAI, da? :)))))))). bine ca imi dai ciai, ca dupa ce am scotocit pe net dupa jumeri d-alea uscate sarbesti, m-a luat o foameeeeeeeeeee...

    RăspundețiȘtergere
  5. ps: am inteles in sfarsit faza cu masca de ciocolata de la mine de pe blog :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdana,

    Nu prea cred că data viitoare voi gace gârtenii eu personal, dar am o tanti care completează penzia din tăiței. Și sunt buni și ăștia de Magyarorszag.Dar fiindcă tu ai sculă-de-sculă, e clar că preferi să te joci cu ea.

    @Zazu,

    ai perctă dreptate, uneori nu mai știm să scriem și să cititm, dar important e că știm să vorbim.:) Ceai scriem, ciai citim, e ca-n inglish, rihgt?

    Masca rulz!

    P.S. Cine-mi cumpără o șuhaidă? Dacă nu, încep să vă colind. Copilul grăsunel din reclamă e talentat la cântat comparativ cu mine, dar eu știu să dau și cu pumnu'.

    RăspundețiȘtergere
  7. suhaida, auzi,suhaida, de unde le scoti? :)) ce e aia? bine, am vazut in poza dar nu avea sexiune, so, ce e suhaida asta? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. de unde ai scos si gartenii astia ? :)))buni si gartenii dupa ce ne-ai facut sa ne indopam cu saloanele alea ( a se citi 2x500 ..bomboane )...da' ca alea de mai sus !

    RăspundețiȘtergere
  9. daca-mi zici ce-i suhaida aia...poate-ti cumpar eu....ca nush ce-i :) sper sa fie un lucru ceva , nu de mancare..ca poate-mi place :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. auzi, suhaida e un fel de mascota? sau de joffre? si: ma dispera gartenii aia, seamana a viermisori, clar de ce da lumea la peste cu ei :)))))). ah, si da, va sustinem in demersul de a instaura un nou topic la Sandi :))))), ca la mine azi suntem prea seriosi, campanii, gazoline, d-astea :))))

    RăspundețiȘtergere
  11. buey ce e aici??? aveti putintica rabdare sa va scot topic nou...:))

    gartenii astia ii fac si cei de la arnos!

    RăspundețiȘtergere
  12. suhaida e un dulce, e ciocolata in cosulet umpluta cu nush ce crema de frisca si minuni pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.confortmarket.ro/detalii-produs/patiserie-557/uka-suhaida-50-g-3351

    asta e şuhaida, nu pot crede ca n-aţi mincat aşa ceva, e buuunăăăă

    (am vazut că e voie cu reclamă, d-aia am dat link!)

    RăspundețiȘtergere
  14. @DeLaBogdana
    .
    Deci dacă iubești ciukalata și n-ai mâncat șuhaide, înseamnă că n-ai ajuns în paradis. Șuhaida este o chestie grețos de ciocolătuoasssă. Pentru cei care iubesc ciukalata e ambrozie, nectar și coca cola tuate la un loc. E un înveliș din ciocolată, umplut cu o cremă de , obvious (mă știu?!), de ciukalată. De la umplutura aia de ciocolată Sandibela își face mască de ciocolată. Io deveneam clovn de ciocolată. Și hainele erau ca blana de dalmațian. Dar merita tot acest sacrificiu. Este acel supremum al ciocolatei, aproape de plăceri euforice.


    Nu știu ce e mascota voastră, poate eu spoită, după ce am savurat inclusiv celofanul de la șuhaidă.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Cococo,

    Gârtenii i-am scos din ciaiul de morcovi, dooooh! Să nu mă întrebi unde i-am băgat. Direct sub nas!(:D)

    Mă bucur că ai aderat la clubul saluanelor selecte, welcome, welcome in ză clab!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Zazuța,

    Șuhaida ie unik@. Dacă nu era în forma aia din poză, era sub formă de cornet din ăla din napolitană (ca și cel de înghețată), "uns" pe interior cu un strat generos de ciocolată, și îndesat cu cremă spumoasă și delicioasssssă de ciocolată.

    În altă ordine de idei, gârtenii ăia seamănă clar cu niște kukoți, să-i vezi ce dezvoltați sunt după ce au fiert și au absorbit câteva ore zeamă din supă. (e o idee bună de servit la Heloween! zâmbăreț cu bec la cap)

    Mulțumim de susținere, dap, la tine e campanie după campanie. Mi-ar fi plăcut să văd chestia aia cu adventul ce-o planificaseși. Maybe next year! Atunci o să fiu și io și Sandibela la tine-n calendar, sunt mai mult decât precissssă. (Să notezi ca să nu ne uiți! Am io un creion p-aici, da' are vârfu' rupt.)

    RăspundețiȘtergere
  17. Cine-mi dă o șuhaidă să- arăt cum se mănâncă??? Fac poze pas cu pas!

    RăspundețiȘtergere
  18. Duamna Stormy, io iubesc reclamele, mai ales pe astea cu copii deștepți. ^-^ Ai câștigat o șuhaidă din colecția mea.

    RăspundețiȘtergere
  19. bai fetelor, as manca o suhaida din aia, nu stiu de ce, da' daca ziceti ca e extaz ciocolatos vreau! sa ma manjesc si io. mah, Coco parea femeie serioasa. am corupt-o si p-asta, ce sa zic. a fost lebada cat a fost, acum se hlizeste cu noi. d-asta o iubiiiiiiim!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Zazu, ți-am trecut dorința pe scrisuarea mea către Moș Crăciun.

    Măh, io cum am parte tuată ziua bună ziua de copchii știu de ce am (am rămas?) în mintea lor. Voi - excepție duamna Sandi, că ea așea s-a născut! =)) - ce scuză aveți?

    RăspundețiȘtergere
  21. noi avem mai multe :)))))))))). scuze, adica. :))))) prea multe ca sa le expunem acilishea :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Off, dar nu vă sfiiți! Avem spațiu suficient.

    RăspundețiȘtergere
  23. Se face usor si acasa suhaida.Dar trebe multa rabdare la modelat cosuri de ciocolata sau cornete. Crema e cu frisca si ciocolata ...O nebunie...

    RăspundețiȘtergere
  24. da deci n-am pierdut nimic, eu nu mi-s ciocolatoasa ;)
    mai muuuulte oentru voi :)

    mascota e prajitura aia de la cofetarie , in forma de trunchi de con :D care tre sa iti placa, e ciocolata in interior si exterior deasemenea ciocolata :))

    RăspundețiȘtergere
  25. @Sandi, daca se face asa de usor shuhaida, ia sa te vaz! baga mare!

    RăspundețiȘtergere
  26. am intrat repede sa vad ce-mi zici cu suhaida aia...ma gandeam ca-i vru'n Mercedes si eu am zis ca-ti cumpar :)))...dupa cum vad e tot un Mercedes...al ciocolatelor...si vreau si io !

    RăspundețiȘtergere
  27. E usor pentru cei care modeleaza ciocolata. Io nu ma bag la facut forme de cioco, topit si din astea...e mult prea migalos pentru mine, doar stiti ca nu am rabdare!

    RăspundețiȘtergere
  28. duamna Hepi, va tineti de telenovele si pe noi ne lasati flamanzi? ori credetz ca fuamnea stimuleaza creativitatea :))?!

    RăspundețiȘtergere
  29. Zazuțo, mâncăm pe unde apucăm. Filmăm în afara ariei de acoperire.

    Azi un copil mi-a spus fără cuvinte cât de mult mă iubește. Altul a fost gelos pe primul și mi-a arătat că el mă iubește mai mult. Al treilea se uita stingher. Mie îmi intrase ceva-n oki, nujt ce naiba, dar îmi cam venea așa, câte-o lacrimă, două, trei. Îi zic la ăsta, al treilea: Hai, măh și tu la hugs! Al treilea: Da' di ce? A venit și el. Apoi el către primii doi: Voi o iubiți pe ea, măh, dar ea mă iubește pe mine!

    Destul de logic, dap. Deci, spune și tu Zazuțo, când iești drăgostit, mai îți vine să halești? Noi, cei patru îndrăgostiți am mâncat azi de la stat: corn, lapte și măr. Și ei au mâncat și bomboane. Saluoane de la Moș Crăciun, off corse! N-am pozat meniul, și nici mesenii...da-mi pare rău...

    Azi m-am topit! <3

    RăspundețiȘtergere