vineri, 28 decembrie 2007

Romania mestereasca (7)

Suntem in 28 decembrie, deci am strans ceva "experienta" de cand ne-am apucat de "daramat" (cum spune tata) culcusul.
Mai exact, ne-am apucat de intors casa cu fundu-n sus in 23 iunie. Dupamasa. Ca ne-a anuntat seful primei echipe de mesteri ca "maine venim, domnu' ".Well, n-au venit "maine" ci au venit peste vreo 2-3 zile. Sa constate ce au de lucru, nu sa se apuce de lucru. Peste inca doua zile au adus materialele - "doar o tura de materiale, restul se cumpara pe parcurs. De gunoi - va scapati singuri, nu e treaba noastra, da sa stiti ca nu aveti voie sa il puneti impreuna cu ala menajer." Nashpa.

Ma rog, a trecut.

Singurii de care suntem multumiti au fost baietii cu ferestrele. Foarte prompti. Merita povestit ca e o exprienta pozitiva.

Am cautat tot netu' in cautare de informatii cu privire la ferestre cu geam termopan. La noi gasesti multe sfaturi si experiente placute si neplacute pe forumul misiuneacasa.ro. Dupa ce ne-am documentat, am inceput sa exploram piata. Din start am exclus firmele de garaj. Chiar si Allglas care pe aici auzisem ca e firma mai mare m-a dezamagit, fiindca eu n-am gasit decat un garaj intr-o curte din spatele stadionului, asa ca le-am zis pas - n-aveau "fatada". Solarisul - care avea si tehnologie a "murit" din cauze de patron cu "brobleme" legale. Pacat, fiindca aveau tehnologie si fabrica aici la nici doi pasi. Mi-au ramas doar cateva firme, degetele de la o mana imi erau foarte multe ca sa le pot numara. Aveam de optat intre Satline, Gealan (nush' cum ii zice acuma ceva cu Sergiu si "numaistiucine") si Arconta. Am purces in a cere oferte. Apoi cu ofertele in mana am inceput studiul: cum e profilul, cine il face, de unde il aduc, cum e sticla de unde o aduc, care e pretul, cat discount iti ofera daca platesti cash pe loc, ce iti ofera ei "ca bonus", care e timpul de executie, care e garantia pe lucrare, si nu in ultimul rand pretul. Well, nu va mai plictisesc - va spun ca am ales Satline - nu au oferit discount decat dupa ce am intrebat - si reprezentantul ne-a spus ca sa vorbim noi cu patronul. Am vorbit si ne-a oferit discount bun. Aici s-a lucrat cu facturi, fiindca e vorba de garantie. Acuma nu stiu cata garantie iti poate oferi o firma. Ma gandesc ca si Solarisul, ditamai firma cu fabrica mare pe nushcate hectare la marginea orasului a disparut intr-un an, deci aia care au facut tamplaria cu ei de la cine sa mai ceara garantie? Desi timpul de executie era de 10 zile, oamenii au venit intr-o saptamana. La montaj a fost ok, doar ca la pervaze au omis sa puna garniturile (nu ca ar fi fost o problema - noi oricum optam pt silicon, dar daca erau puse in pret de ce nu? - le-au adus a doua zi), iar un maner a fost ciobit, si ni l-au inlocuit ulterior.

Deci astia au fost baietii buni.

Apoi am inceput a lucra cu baietii rai. Adica ne-am dat seama pe parcurs ca sunt rai, la inceput erau doar ciudatzei. Nu va mai povestesc acum de ei, poate alta data.

Iar in septembrie, ne-am gasit baietii buni, da' lenti. Ei spun ca-s meticulosi. Da' pentru mine sunt lenti. Lucreaza bine. Da' incet. Ba nu, foarte incet.

Vom avea santier in casa cel putin pana in februarie. 2008. Ca mai avem de pus si parchetul. Da' asta va fi o alta poveste.

Io zic ca va fi cu happy-end. Da' seamana a telenovela. Nu, a "Tanar si nelinistit" cu episoade "fara numar-fara numar" .

Mai bine ma duc sa fac ceva de mancare.

luni, 24 decembrie 2007

Craciun Fericit!




Sub cetina verde de brad,
Aroma de Craciun,
Sub fulgii care-n pace cad,
Si rugaciuni ne spun,
Un mic copil cu ochii mari,
Statea si astepta,
Privind in zare undeva.
Privirea ii sclipea,
Un biet copil cu soare-n ochi,
Cu buze rosii tremurande,
Ce astepta cuminte foc,
Minuni de nu stiu unde !

Dar zarea alba larga e,
Si frigul se-nteteste,
In jurul lui doar vantul sec
In soapte povesteste.
Iar fulgii mici si jucausi
Ii canta un colind,
Sunt ingeri firavi ce danseaza
In hora se tot prind,
Dar copilasul este trist,
Caci nimeni nu-i cu el,
Doar un catel prin nea fugind,
Il bucura nitel.

Pe micul chip prea abatut,
Cu bucle ca de aur,
Ce-n ochi, mici indoieli ascund,
Si-n suflet un tezaur,
Un gand umbreste a lui chip,
Copil nascut din vise,
Avand in suflet aripi largi
Spre zbor mereu deschise,
Dar singur e, cine sa-i spuna,
Ca astazi e Craciun,
Ca-n iarna asta chiar de-i singur
Un Mos este pe drum ?

Si-atunci trimite Doamne ingeri,
In ochii-nlacrimati,
Si fa iubirea sa incalzeasca
Pe cei infrigurati,
Nici un copil sa nu stea singur
In seara de Craciun,
Asculta-mi rugamintea Doamne
Si fa minuni acum !

Si da-i raspuns la intrebari,
Unui micut copil,
Sa simta cum un Mos Craciun
Pe geam intra tiptil,
Si bucuria sa-i sclipeasca
In ochii inocenti
Macar un vis sa-nlocuiasca
Acei parinti absenti !

Turta dulce

~pentru colindatori ;) ~
reteta Bogdanei



INGREDIENTE:

-2 oua
-250 g faina
-100 g zahar
-4 linguri de miere
-1 lingurita scortisoara
-1 lingurita bicarbonat de sodiu


Mierea mea era zaharisita (e semn ca nu e contrafacuta ;) ), am pus doar vreo 3 linguri:

Un ou intreg si un galbenus se amesteca cu mierea si 50 g de zahar.


Eu le-am facut cu mixerul pana s-a albit si si-a dublat volumul.

Apoi am adaugat faina. Eu o cern "pe loc", intr-o strecuratoare mare de ceai, cumparata anume pentru prajituri.

Adaugam scortisoara, cam o lingurita


... si bicarbonatul, pe care eu il sting cu putina zeama de lamaie


Asa se umfla bicarbonatul cand se stinge:

Se obtine un aluat nu foarte vartos. Cu mana infainata se fac bilute care apoi se turtesc. Se pun la copt la distanta una de alta, pe hartie de copt in cuptor preincalzit. Sunt gata cam in 10, maxim 15 minute.

Ia uitati ce frumos se vede scortisoara in turta!

Pana se coc turtele se pregateste glazura: albusul ramas se amesteca cu 50 de grame de zahar si zeama de la o lamaie. Eu am avut lamai foarte mari, am pus doar zeama de la o jumatate de lamaie.

Se bate cu mixeul pana "sta bat".


Cam atunci sunt gata coapte si turtele.
Asa fierbinti se ung cu glazura, care se lasa pe urma sa se zvinte:


Am facut o floare de iarna pentru voi :)


Iar aici o sectiune ca sa vedeti ce pufoase sunt!

Care vine cu colinda?

duminică, 30 septembrie 2007

Romania mestereasca (6)

Gata, am rezervate biletele de avion/hotel, pana in noiembrie trebuie sa terminam de renovat. Nu plec la Sovata, plec la Kranjska Gora, cica e tare misto acolo. Plec sa mai prind puteri sa ma pot "bate" in continuare cu mesterii, ori plec sa ma refac dupa luptele seculare care au durat vreo cateva luni bune.
Important e ca plec! Imi era bine si la Sovata :D

Edit: S-a rezolvat cu faianta, baietii au dus-o pe cea "gresita" au adus alta in loc, fara bani, fara scuze. Cui naibii ii mai trebuie scuzele lor? V-am zis sau nu v-am zis, dar va mai zic o data, de la Delta am luat faianta.

vineri, 28 septembrie 2007

miercuri, 19 septembrie 2007

Alinutza

Alinutza e gravida. Am felicitat-o si m-am bucurat pentru ea. In shimb am vazut-o ca nu radia fericirea in ea. Alinutza nu se intelege grozav cu partenerul ei. Asta am auzit de la alta colega, "dar sa nu spui la nimeni, ca numa' mie mi-a zis". In primavara auzisem - evident tot de la aceasi colega- ca Alinutza are necazuri, omu' nu mai o vrea, nu mai are relatii cu ea. La o betie, au conceput copilul. Neprogramat. Alinutza e cam religioasa, si a pastrat copilul.

Totusi, ma intreb si eu -evident ca retoric- un copil poate schimba o relatie care nu merge? Tare mi-as dori asta, fiindca Alinutza e complet singura.

Nu e banc cu Alinutza, dar cred ca Alinutza isi imagineaza ca telenovelele sunt povesti adevarate.

Of, of, mai, mai :(


vineri, 7 septembrie 2007

Romania mestereasca (5)

Ufff! De data asta sa va povestesc aventuri cu faiantze/gresii.

Comanda e facuta din iulie, a ajuns la magazin la sfarsitul lui august, ieri ne-am dus sa o ridicam de la depozit. Platim integral la magazin si ne trimit la depozit (din nou treaba clientului cu ce isi duce faianta acasa). La depozit intalnim un sef suparat, "la ora asta se vine?" - era 17:50 la 18 se inchidea. Se pune sefu' sa scoata alt rand de facturi, treaba durand cam o jumatate de ora. Apoi incepe a cauta cutiile noastre in depozit.

Mici incidente cu o placa pe care am vazut-o crapata in doua - "nu o luati pe asta, si-asa nu o sa va trebuiasca numai bucati intregi"(?!?!), am refuzat politicos, si ne-au chemat sa revenim luni pentru placa restanta. Hai ca nu e o asa mare problema.

O aducem acasa, si cand incepem sa ne uitam ce am luat a, inceput sa cada incet incet cerul pe noi. O parte din faianta pentru baia mare nu are culoarea pe care noi am cerut-o. Faianta pentru bucatarie e din colectia pe care am vrut-o, are culoarea pe care am comandat-o, dar e alt model. In faianta pentru baia mica avem 3 culori, dar una dintre culori nu e cea comandata de noi.

Una peste alta, habar n-am cum o sa rezolvam aceasta problema. Fiindca asta e intr-adevar o problema. Chiar si financiar e o problema, fiind vorba de marfa de aproximativ 500 de euro venita aiurea.

Problema a plecat de la vanzatorul din magazin. Nu stia cum se numesc faiantele/gresiile noastre si cred ca le-a comandat la plesneala. S-a laudat ca intre timp a mai schimbat o data comanda la niste ornamente fiindca cele care au venit nu semanau cu cele din catalog. Pe chestia asta ma bazez, poate reuseste sa-mi repare si greselile astealalte.

Ca altfel, sunt in ... pom.

Si ma gandesc, oare nu imi era mai bine la Sovata? :(

Later edit: am sunat la firma de gresii/faiantze si baiatu' de acolo ne-a zis ca poate se rezolva.

P.S. Mi s-au inmultit oamenii din echipa de mesteri, nu imi vine sa cred. Si au si lucrat ieri, si mai vin si azi, si auziti, cica si maine. Dar pe la ora 5 dupamasa. Sa ma bucur, sa nu ma bucur?

Si totusi, nu mai bine mergeam la Sovata?

Later later edit: Mestericii au venit. Tot in numar mare (3) Dar in loc de 17 cum ziceau, au aparut pe la 7. Seara.

Uf,uf, uf ce bine imi era la Sovata! :P

joi, 6 septembrie 2007

Romania mestereasca (4)

Cu ingrijorare observ ca numarul episoadelor din serialul Romania Mestreasca creste. Mi-e frica sa nu ajunga sa concureze cu numarul de episoade din "Tanar si nelinistit".

Echipa noua, pe care am primit-o e taaaaaare.Are un sef. Si niste oameni de rand. Din care oameni eu am vazut doar unu'. De luni si pana azi a lipsit de doua ori. E scuzabil. E student omu' si are restante. Mai are una de dat, parca pe data de 11. Dar n-are noroc, ca merge la examene ca si cum s-ar duce in vizita. Sa faca rost de subiecte? Nu stiu. E copil cuminte, ne asculta dorintele si face si el ce poate. Se straduieste. Dar merge inceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet. Seful vine la noi in fiecare seara. Se face ora zece-unshpe noaptea, dar nu nimereste apartamentul nostru. Cand e sunat zice ca maine sigur vine si el la munca. Eu il (mai) cred (?) fiindca am niste principii aiurea, si anume ca omu' nu are motive sa ma minta. Cel putin eu asa vreau sa cred.

Concediul e gata, la job am gasit santier, acasa am santier. Romania e toata un santier!

Sfat: daca va apuca vreodata dorinta de a renova, construi, reabilita ceva, opriti-va inainte de a va gandi cum va arata. Fiindca va fi un neverending story. Mai bine mergeti la Sovata. Sau la Monte Carlo. Depinde ce aveti de mesterit prin casa.

vineri, 31 august 2007

Romania mestereasca (3)

Daaaa, povestea merge mai departe...

Stie un sfert din oras ca am nevoie de o echipa serioasa de mesteri. Fac preselectie, dar deja am ajuns la echipele de mesteri care nu mai fac de toate (adica asa cum erau alea care iti predau casa "la cheie" - astia din urma baga pret mare si evident te programeaza intre "golurile" de munca de la vile - dom'le toti mesterii fac vile!).

Intr-un tarziu, alaltaieri ne-am decis asupra mesterilor. Mi-am gasit oamenii dispusi sa lucreze civilizat, care se vor ocupa de materiale, care au si solutii bune la problemele care sunt de rezolvat in apartament, si care vor sa asculte si ceea ce dorim noi sa facem in apartament. Doar ca voi avea echipa de zidari/ zugravi, echipa de instalatori si echipa de parchetari, echipa de montatori de usi. De echipa de montatori de ferestre am scapat relativ repede, si aproape bine.

Acum astept sa vina ziua de luni "sa-i dam bataie". Am mari emotii! Dar mi-am promis ca in aceasta viata, nu ma voi mai apuca de renovat pentru nimic in lume.

Pane, cordon bleu, snitel

INGREDIENTE:

- 5oo g carne de porc (cotlet)
- 4 oua
-150 g faina
- sare, piper
- ulei pentru prajit (au am folosit ulei de palmier)


Se feliaza carnea si se subtiaza cu ciocanul de carne.



Se presara cu sare si piper fiecare felie si se aseaza una peste alta, astfel se condimenteaza pe ambele parti.


Intr-o farfurie adanca se bat ouale:


Se ia felia de carne si se trece prin faina si ou (cui ii place ca "bunditza" de ou sa fie mai groasa poate repeta procedeul, adica, "faina --> ou --> faina --> ou")




Se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei foarte bine incins.

Eu am facut la doua tigai, fiindca asa merge mai repede.

Se frig foarte repede pe ambele parti si se scot pe hartie absorbanta


Noi am mancat pane-ul cu piure de cartofi si salata de vara (rosii, ardei, castraveti, ceapa, ulei, otet, sare)



Cordon bleu

Tot din aceleasi ingrediente am facut si cateva "cordoane bleu" : am rulat carnea de pane pe o bucata de cascaval.





Eu nu le mai prind in scobitori, la mine nu se desface ruloul, poate si fiindca eu rulez cam de doua ori "foaia" de carne, iar cand le pun la prajit le pun cu lipitura in jos.










Snitel cu pesmet, snitel cu cocos

Din doua felii de carne am taiat fasii din care am facut snitzel cu pesmet si snitzel cu cocos (procedeeul e asemanator cu cel de la pane: faina--> ou--> pesmet, sau faina--> ou--> cocos si apoi la foc rapid in tigaie)






Voila:



Ia uitati-va in videoclipul asta, cum arata un snitzel adevarat: e mare cat o ureche de elefant :D





P.S. Reducând la 1 linguriță cantitatea de făină pentru fiecare ou se formează ușor paneuri low-carb.

miercuri, 29 august 2007

Biscuiti sah



Gogosi

Gogosi frantuzesti



Gogosi arabesti







Gogosi italienesti



Gogosi americane




Cum se taie blatul de tort?






Inele de ardei cu ochiuri de ou

INGREDIENTE:


-2 ouă
-1 ardei gras
- ulei pentru prăjit
- sare, piper


Din ardeiul gras se taie două inele, groase cam de 5-7 mm.


Inelele se curăță de semințe și "vene"


Se pun la prăjit în ulei încins


Se sparge câte un ou în fiecare inel


Et voila: inele de ardei cu ochiuri, covrig decupat din cașcaval și un acordeon din roșie cu castraveți:







Deci, ți-am dat un ineeeeeeel, mare cât inima
ta
mea!


Romania mestereasca (2)

Deci (ca asa se incepe orice fraza serioasa ;) ), aseara ne-a adus firma cu site oferta de pret. E o oferta begoasa, niste tabele acolo cu preturi la metru patrat, sau la bucata. Adica, montat obiecte sanitare 2 milioane bucata. Aici am un dubiu, adica daca imi pune un veceu nou, o chiuveta noua, o cada noua trebuie sa platesc 6 milioane montatul? Pai oameni buni, daca-mi iau veceu cu 1 milion si-un pic, chiuveta tot atata va trebui sa platesc dublu montarea lor?! Mdaaaaaaa, parca nu sunt corecte aceste preturi. Stiam legenda conform careia manopera este echivalentul materialului. Si daca imi cumpar veceu incastrat, cel mai ieftin te duce pe la 7 milioane? Nu mai stiu sa evaluez, pe cuvant!

La fel, la turnat sapa, cica 200 000 metru patrat. Pai stai frate, ce-i face la sapa aia? Amorseaza suprafata (dupa ce o curat eu bine, of course), desface sacul de sapa autonivelanta, pune apa in galeata, pune praful de sapa, o invarte cu "mestecaul" electric, isi trage sufletu' atat cat trebuie sa stea maglavaisul, si apoi icneste de doua ori si varsa galeata pe jos. Sapa fiind desteapta (autonivelanta, nu?) o ia razna in toate colturile camerei. Daca are rola cu tzepi, poate se mai incumeta mesterul sa o "frece" un pic ca sa-i sparga bulele, daca n-are e bine si asa. Deci pentru atata lucru sa-i dau 200 000/mp?!

A innebunit lupu'...

Mai vreti preturi? Mai bine nu, de ce sa va stric ziua? Cica decapat faianta/ gresie 250 000 mp. A mea de te uiti un pic urat la ea cade singura ... of, of, of, of ... cine m-o fi pus la chestii din astea?? Ca sa monteze faianta cer 350 000/mp. Pai la mine pui trei placi de faianta si e gata metru patrat!

Aaaa, si da, v-am zis ca vreau cu oameni cu firma, facturi, chestii socoteli. Pai din oferta astora nu-mi dau seama, preturile contin TVA? Mai in josul tabelului e un alt tabel in care am trecute CAS, SAN, Somaj, cheltuieli indirecte (cica 15%, ce naibii or fi astea?), profit 10% buey, mi-e rau!

Cred ca-mi caut varul de la tzara, ca si-asa nu mai are ce lucra la camp (seceta, si alte chestii nerentabile), daca el si-a construit singur casa, atunci va putea sa-mi faca si mie niste nenorociti de pereti , ca deja teoria lor o stiu toata (am mancat pe paine tot forumul www.misiuneacasa.ro) doar ca n-am dexteritate, fir-ar sa fie ea de treaba!

Si dupa aia, cu banii ce ne raman ne luam o masina, luam si pe varu' si mergem la munte.

P.S. De ce mama m-ai pus sa invat atata carte, de ce? Uite ca gigeii astia fara carte, doar cu galeata si mestecaul electric cer salarii de directori de multinationala. Si culmea e ca le mai si obtin!

luni, 27 august 2007

Chiftelute cu garnitura de orez cu legume

INGREDIENTE:


~doar pentru orez~

-1 ceapă potrivită
-200 g amestec de legume congelate (amestec mexican sau de care aveți)
-200 g orez (eu am avut orez bob mare Riso Scotti)
-ulei
-sare, piper, granulat de usturoi




Ceapa se toacă peștisori și se călește într-o lingură de ulei; se adaugă orezul și se lasă puțin la "prăjit". Apoi se pun și legumele congelate (eu am avut amestec de baby morcov, fasole verde, mazare boabe și conopidă) se completează cu apă rece (sau supă cine are) și se dă la fiert. Orezul Scotti fierbe repede, și nu trebuie "păzit". Se poate da și la cuptor, iese mai bun. Se condimentează după gust.

Chiftelele le-am avut gata preparate și înghețate în congelator la -21 grade Celsius. Le-am dezghetat la MO.

Am servit cu castraveciori acri, am degustat "recolta" de anul acesta.