~reteta de la Laura A~
-500 g făină
-200 ml lapte
-1 cub de drojdie proaspătă (25-30g)
-150 g unt
-50 g zahăr
-100 g zahăr brun
-un praf de sare
-coaja rasă de la o lămâie
-2 plicuri zahăr vanilat
-opțional: 100 g nucă măcinată
Se topesc 100g de unt într-un ibric:
În laptele încălzit se dizolvă 50 g zahăr:
Se pune și zahărul vanilat:
Se dizolvă cubul de drojdie:
Se rade și coaja de lămâie (nu faceți ca mine, eu n-am prea nimerit castronul :D )
Se pun la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade 100 g nucă:
Într-un castron se cerne făina și se face o gaură la mijloc, în care turnăm drojdia dizolvată; punem și untul topit și răcit :
Se frământă cam 5-10 minute, până vă zâmbește aluatul sau până devine elastic. Eu am avut noroc, mie mi-a zâmbit, ia :
E un aluat ușor, devine elastic rapid, se desprinde foarte usor de mână și de vas. Se va pune la dospit pentru 1 oră.
Apoi se întinde și se pune în tavă:
O nebunie!
(Thanks again, Laura!)
Tipp: eu am întotdeauna cuburi de drojdie în congelator. Când am nevoie, scot cubul, și așa înghețat îi dau drumul în apă (lapte) caldă (cald). Crește de fiecare dată.
Hehe! Simpatica..aluatul care zambeste :-))
RăspundețiȘtergereNu degeaba esti tu happy ;-)
Da' a zâmbit, pe cuvantu' meu, se vede si-n poza :d
RăspundețiȘtergereHehehe :D