luni, 22 decembrie 2008

Kamara si Rotonda

Rotonda este o alta comoara a orasului Thessaloniki. E o biserica in forma rotunda, si care face parte dintr-un ansamblu de alte cladiri-ruine ale orasului.

Ca sa ajungi la Rotonda, mai intai trebuie sa gasesti Kamara. Kamara este un fel de "arc de triumf". Si care la randul sau constituie o alta comoara a orasului. Kamara este ceea ce a ramas din arcul triumfal al lui Galeriu, al carui palat o sa-l vizitam cat de curand :D

Ca sa ajungem de la hotel la Kamara am luat-o frumusel pe jos pe langa forumul roman , apoi am luat-o de-a lungul bulevardului Egnatia. Sa va arat ce era intr-una din statiile de autobuz:
Aici e un parculet in fata unei biserici. In spatele panourilor e santier, fiindc ain oras se fac lucrari pentru a se introduce metroul - locuitorii nu sunt foarte incantati de faptul ca sunt obligati sa suporte santierul, si sunt sceptici ca metroul ar fi solutia fluidizarii circulatiei in orasul lor. Eu asa oras aglomerat n-am mai vazut; ca sa traversezi strada aveai nevoie a gasesti doua masini care sa nu fie parcate bara la bara si sa te poti strecura printre ele. Dom'le eu chiar nu imi explic cum isi parcau aia masinile asa? Cum ieseau ei din rand cand voiau sa plece? Mister mare pentru mine.


Unul dintre simbolurile Greciei, si anume pisica:


Biserica :
Peste drum de biserica aceasta era o alta :Arhitectura frumoasa:O alta biserica, ascunsa intre blocuri:


Si in sfarsit Kamara:


Pe pilonii arcadei sunt sculptate scene de lupta, din lupta armatelor lui Galerius importiva persilor.


Aici ar fi un live webcam (webcam1) care iti arata Kamara asa cum este ea.


Paznicul Kamarei, la datorie:


Rotonda:


In curtea Rotondei:


Un turn in curtea bisericii Rotonda:


O fantana (sau un un bazin?!?) intr-un foisor:

Din nou sculpturi in piatra:Vedeti pisicile?


Biserica e in plina restaurare, interiorul este tapetat cu schele. Impresionant e faptul ca desi e un santier acolo, te lasa sa vizitezi, ba locul chiar indica faptul ca acolo se oficiau slujbe.Iesim din biserica


... si dam cu ochii de un cersetor :


Cica a luat masa la "The best". Of, of!

Din apropierea Rotondei se vad crestele altei biserici:


Din nou ajungem la Kamara, unde paznicul ne astepta plictisiiiiiit:Traversam via Egnatia si ne indreptam spre mare. Pana la mare, pasim pe anticul drum care ne conduce spre palatul lui Galerius. Si care e impanzit cu diferite magazine si magazinute. Si cu multe Creperii. Adica magazine in care se fac acele clatite uriase, bune -bune- bune rau. Intoarcem din cand in cand capul sa ne luam ramas bun de la Rotonda:
Si iar ne uitam inainte :


Si din nou peste umar:


In spatele Rotondei, prin zoom-ul aparatului am dat de zidul bizantin, aflat sus pe crestele dealului:Minunata privelistea si catre zidul bizantin, minunata panorama si de pe zidul bizantin!

Am ajuns la palatul lui Galeriu, pe care il vom prezenta in numarul urmator.

Noapte frumoasa!

2 comentarii:

  1. Frumoase poze! N-am fost inca in Grecia, dar poate imi faci tu pofta :-))
    Sarbatori fericite, mai bine spus "Happy holidays, Happy!" :-))

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum, dupa evenimentele anarhice de la ei nu stiu ce sa zic... dar am convingerea ca vor recupera si vor repara tot ceea ce s-a stricat, si ca atmosfera va fi din nou vesela si boema, cum le sta lor bine!

    Sarbatori fericite, Kris, sa ai un An Nou foarte bun!

    RăspundețiȘtergere