*

Dietă ketogenică


Înainte de fiecare masă se va bea câte o ceașcă de 200 ml de infuzie de plante în care se vor pune 10 picături de tinctură de mentă sau de trandafir sau de soc sau de levănțică sau de păpădie sau de păducel sau de mesteacăn sau tinctura silueta. Ceaiul e o combinație din următoarele plante: carmazul, trandafir/măceș, lichen de piatră, algă marină brună, sânziană albă, rădăcină de lemn dulce, păpădie, dud, teci de fasole, urzică, soc negru. Se adaugă capsule de  garcinia hamburgy, l-carnitina, crom picolinat.







Ziua
Mic dejun
Prânz
Cina
Luni
2 cremwuști cu mustar


Omletă din 2 ouă

Friptură de șnițel natur cu sote de spanac
O conservă de pește în ulei cu lămâie

Salată verde cu telemea rasă și 2-4 măsline
Marți
Omletă din 2 ouă

O felie de șuncă

O jumătate de roșie
Ciorbă de văcuță*

Pește sau piept de pui fript/grătar  cu garniture de varză călită
Cârnați fripți – 200 g

Castraveți murați
Miercuri
2 ouă fierte tari

O felie de tobă de porc
Supă de pui cu carne*

Friptură de porc cu salată verde
Ficat prăjit sau ficat la cuptor -100g

Salată de varză murată
Joi
2 triunghiuri brânză topită

2-3 felii de parizer
Ciorbă de salată verde cu bucățele de slănină prăjită, zdrențe de ouă și smântână

Friptură de pui cu sote de broccoli sau cu salată de varză crudă
Sote de ciuperci cu maioneză
Vineri
Pastă de pește

1-2 felii de cașcaval/telemea

1-2 masline
Ciorbă de fasole verde cu ciolan afumat

Pește la grătar

Sote de spanac, broccoli sau conopidă si o linguriță de smântână.
Brânză de burduf

Jumări

Murături*
Sâmbătă
50 g icre

1 ou fiert tare

1 buc. brânză topită
Supă de varză creață cu 2 cremwuști

Tocană de porc
Mititei -100g

Muștar* sau mujdei de usturoi
Duminică
Omletă cu șuncă spanac și telemea

Tocăniță de pui/ vită cu ciuperci și smântână
Conservă de pește în ulei -120g

Suc de lămâie



* -Ciorba de văcuță si supa de pui se mănâncă fără legume (se strecoară). O porție este un bol obișnuit.
* -Murăturile și muștarul să fie fără zahăr

OBS.
-În caz de foame, se poate consuma un ou fiert tare sau o felie de cașcaval, 1 linguriță de smântână. Se acceptă cel mult 1-2 gustări pe zi între mese.

-Nu se consumă zahăr, pâine, paste făinoase, cartofi , orez, lapte, iaurt, fructe, suc de fructe, alcool

-Nu este recomandat consumul de cafea

-Se poate bea o limonadă - suc de lămâie, apă, cuburi de gheață, eventual zaharină

-Nu se consumă mai mult de 6 tablete de zaharină pe zi
Pentru ieșirea din perioada de platou

În loc de dieta de mai sus, se consumă de 5 ori pe zi mese de câte 200 calorii:

Mic dejun: 3 buc. brânză topită (3 triunghiuri)
Gustare: 2 linguri smântână
Prânz: 2 ouă jumări cu 2 feliuțe de slănină/costiță/ kaizer
                sau
           2 ouă fierte tari cu o lingură de maioneză
Gustare: 70 g frișcă din lapte
                sau
            60 g pateu de ficat (low carb)
Cina: 30 g salată de ton/piept de pui cu 2 lingurițe maioneză



Dieta Atkins

Conform sfatulmedicului.ro, dieta.romedic.ro și atkins.bnews.ro/

Dieta Atkins a fost creată în 1972 de Robert Atkins, un medic cardiolog din Statele Unite. În 1992, a fost lansată noua dieta Atkins, care s-a bucurat de un succes fără precedent și a devenit în scurt timp una dintre cele mai cunoscute diete din lume. Atkins susține că principala cauză a obezității este consumul de glucide rafinate (în special zahăr, făină, siropuri bogate în fructoză), iar consumul de grăsimi saturate nu este atât de periculos pe cât se crede, grăsimile trans (provenind din surse precum uleiurile hidrogenate) fiind singurele care trebuie evitate. Prin urmare, dieta Atkins recomandă renunțarea la: prăjituri, biscuiți, paste făinoase, bomboane, ciocolată și înghețată.

Avantajele oferite de dieta Atkins

Atkins a demonstrat că dieta creată de el duce la arderea grăsimilor mult mai ușor decât alte diete, în condițiile consumării unui număr egal de calorii. Acest program de nutriție bazat pe reducerea aportului de glucide din alimentatie nu este unul restrictiv. Înfometarea este una din cauzele care duc la eșecul vastei majorități a curelor de slăbire. Un regim alimentar de durată trebuie să fie complet, sănătos și plăcut. Dieta Atkins presupune renunțarea la zahăr și la alte glucide rafinate, dar permite în schimb consumarea unor tipuri variate de carne, peste, salate din legume preparate cât mai gustos  - cu unt, smântână, condimente și verdeață.

Dieta Atkins este visul oricărui gurmand: savuroasă, variată și sănătoasă.

Dieta Atkins este cea mai sigură cale de a vă menține greutatea. Principala problema a dietelor tradiționale (sărace în calorii sau proteine) este că odată cu reîntoarcerea la vechile obiceiuri alimentare, persoanele pun înapoi kilogramele pierdute deoarece nu sunt pregătite să-și mențină greutatea cu o alimentație variată. Menținerea greutății după încheierea dietei este un mare avantaj al regimului Atkins și se explică prin faptul că numărul de calorii consumate în timpul diferitelor faze ale dietei nu diferă foarte mult.

Dieta Atkins este compusă din 4 etape: Inducerea, Pierderea în greutate, Pre-menținerea și Menținerea. Dacă respectați toate aceste etape, pierderea în greutate va fi definitivă, iar kilogramele în plus vor dispărea pentru totdeauna.

Dieta Atkins nu vă lipsește de plăcerea de a mânca, dar vă energizează și vă creează o stare de bine. De fapt, aproximativ jumatate din pacienți continuă dieta deoarece se simt mult mai rău atunci când se opresc. În plus, dispunând de mai multă energie, pacienții sunt mai dispuși să facă exerciții fizice, ceea ce duce la înlocuirea țesutului gras cu masă musculară și la pierderea în greutate. Odată ce efectele devin vizibile, pacienții se simt împliniți, iar respectul față de propria persoana crește.

Reducerea aportului de carbohidrați recomandată de Atkins are o serie de efecte pozitive: diminuarea nivelului de colesterol și de trigliceride din sânge, moderarea glicemiei și reducerea tensiunii arteriale. Toate acestea au drept consecință directa reducere a riscurilor cardiovasculare.
Dezavantajele dietei Atkins

Criticii dietei Atkins afirmă că nu toate persoanele pot ține această dietă, o bună parte renunțând în primele două săptămâni, când cantitatea de glucide permisă este foarte mică. Dieta prezintă și o serie de efecte adverse: lipsa energiei, stări de oboseală, constipație, etc.
Cu toate că majoritatea persoanelor urmează această dietă deoarece ajută la scăderea rapidă în greutate, oamenii ar trebui să știe că acest plan alimentar ajută și la scăderea colesterolului, previne hipertensiunea, diabetul și chiar sindromul ovarului polichistic. Totodată, potrivit studiilor, după numai o săptămână de la adoptarea acestei diete oamenii încep să se simtă mai energici.


Faza I - Inducția (maxim 20g de carbohidrati/zi)

Inducerea este o etapă de scurtă durată, care determină organismul să ardă grăsimile în plus. Pe măsura ce reduceți aportul de glucide, organismul va fi nevoit să utilizeze grăimile drept combustibil pentru energie, rezultatul fiind pierderea în greutate.

Inducerea durează 14 zile, la sfârșitul cărora rezultatele sunt evidente. Nu este obligatoriu să începeți cu această etapă - puteți începe dieta Atkins cu oricare din cele patru etape.

În fiecare zi sunt permise 20 grame de glucide, furnizate în principal de legume. Astfel, nivelul glucozei din sânge va fi stabilizat, iar simptomele precum oboseala și schimbările de dispoziție vor dispărea. În plus, dieta Atkins vă va ajuta să stăpâniți dependența de zahăr, alcool, cafeina, sau alte alimente. Pentru persoanele dependente de zahăr sau de alimente bogate în glucide, moderația pur și simplu nu este o soluție.
Planul alimentar are la baza procesul numit cetoza. După cum îi spune și numele, această primă fază a dietei Atkins induce pierderea în greutate prin comutarea arderii carbohidraților cu arderea grăsimilor, ca primă sursă de energie. Acest fapt nu numai că scade pofta de mânacare, prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar exclude dependența de zahăr (de dulce), grâu sau derivați din porumb, alcoolul, cafeina, cerealele și alte alimente. Cu alte cuvinte, această dietă funcționează prin schimbarea chimiei organismului. 


Alimente permise:

- carne de orice fel, în orice cantitate (friptă, fiartă, la cuptor)
- ouă fierte sau omlete în orice cantitate 
- grăsimi: slănină, costiță, unt, margarină, maioneza (făcută în casă), ulei de măsline, de floarea soarelui
- supă de carne (fără zarzavat! )
- brânză (de oaie, capră, vacă), brânză topită, cașcaval, telemea, brânză de burduf
- orice fel de mezeluri
- măsline
- castraveti de grădină sau de seră
- murături (din cele conservate fără zahăr - de ex. varză acră)
- orice fel de condimente (sare, piper, boia, muștar fără zahăr)
- apă plată la discreție, ceai, cafea naturală (fără zahăr, eventual îndulcită cu zaharină).

Tips:
  • 1) Pentru a verifica starea ketogenică se pot urmări simtomele de gust fructat, sau se pot folosi benzile de test al urinei de tipul Ketostix (căutați-le la farmacie) 
  • 2) Atkins o tot dă cu mâncatul "liber", dar după aia vine și spune: la o masă, nu mânca mai mult de o bucată de carne de mărimea unei palme. Deci nu e chiar cât vrei...
    La brânză - hop! nu mai mult de 100-150g pe zi, în prima fază! Deci nici asta nu e "la liber".
    Verdețuri - maxim trei castroane pe zi.
  • 3)Se recomandă administrarea unei tablete multivitamine+minerale/zi. A se avea în vedere și un tratament împotriva constipației.

Faza II – Scăderea în greutate (+5g carbohidrați/săptămână mai mult decât în Faza I)

Ritmul accelerat de slăbire din prima etapă devine mai lent și stabil în cea de-a doua, datorită introducerii treptate a alimentelor bogate în nutrienți. Prin varietatea de opțiuni oferite, această etapă este ideală pentru cei care vor să slăbească doar cateva kilograme, sau pur și simplu să adopte un stil de viață sănătos. În această etapă a dietei Atkins trebuie să pierdeți 1-2 kg pe săptămână.


Aceasta etapă îți dă cu adevarat posibilitatea de a crea un regim propriu, adecvat necesităților tale, prin alegerea și combinarea celor mai hrănitoare alimente. Aportul de glucide, limitat la 20 g pe zi în etapa precedentă, crește treptat la 25 g, adăugând câte 5 g pe săptămână, până când pierderea în greutate este încetinită.

Măsurarea conținutului de glucide este esențială pentru un control eficient al dietei. Continuă această etapă până când cântărești cu 3 -5 kg în plus față de greutatea dorită.

În continuare, glucidele pot fi obtinuțe doar din legume. Spre deosebire față de prima etapă, porțiile de legume devin mai numeroase și se pot adăuga nuci, semințe și unele fructe. Această etapă nu constă în înlocuirea proteinelor și lipidelor cu glucide, ci în modificarea raportului dintre acestea, în favoarea lipidelor și proteinelor.

Inducerea este poate cea mai ușoară etapă a dietei Atkins, deoarece constă într-un regim strict care funcționează întotdeauna. Dar, odată cu intrarea în cea de-a doua etapă, pe măsură ce regimul oferă mai multă libertate, tentațiile devin mai mari și riscul de a pune kilogramele înapoi crește.

Pe durata următoarelor luni, te poți adapta la un nou stil de viață care îți va asigura o stare bună de sănătate. Din acest motiv, etapa II este un moment de răscruce în care vei afla care sunt parametrii stilului tău de viață. Vei descoperi nivelul maxim al aportului de glucide care poate fi suportat de metabolismul tău, pentru a continua pierderea kilogramelor în plus. Odată ce afli cum reacționează corpul tău și cum poți adăuga noi alimente în dietă, pentru a continua să slăbești, vei dispune de toate informațiile de care ai nevoie pentru a te bucura de silueta pe care ți-o dorești.

Deși este mai permisivă decât Inducerea, etapa II îți va permite să pierzi în continuare din greutate și să arzi grăsimile în plus. Ritmul în care kilogramele și centimetrii din talie dispar este mai lent decât în prima etapă.

Atenție însă! Introducerea unor glucide în plus nu echivalează cu permisiunea de a te întoarce la vechile obiceiuri de a consuma alimente bogate în zahăr, făină albă și alte glucide. Cantitatea glucidelor consumate rămâne la fel de importantă ca și calitatea.


Alimente permise

tot ce e la etapa I +
- salată verde
- varză
- țelină
- dovlecel
- ardei gras


Faza III -Premenținerea greutății (maxim 30-35g carbohidrați/zi)

Această etapă trebuie demarată atunci când depașești cu 3-5 kilograme greutatea dorită. Etapa este conceputa ca o perioadă de tranziție în care îți poți perfecționa obiceiurile alimentare pentru un stil de viață sănătos.

Această etapă, la fel ca și precedenta, constă în creșterea aportului de glucide, corelată cu pierderea în greutate. În fiecare săptămână, consumul de glucide trebuie crescut cu 10 grame. În mod ideal, aportul de glucide este mărit până când slăbești mai puțin de jumătate de kilogram pe săptămână. Continuă această etapă până când ajungi la greutatea dorită, pe care trebuie să o menții. Scopul final este atingerea echilibrului individual a aportului de glucide (Echilibrul Glucidic Atkins), la care nici nu te îngrași, nici nu slăbești. Menținerea unei greutăți adecvate are un rol deosebit de important în bolile cardiovasculare, hipertensiune arteriala și diabet. Pe măsura creșterii aportului de glucide cu câte 10 grame pe săptămână, pacienții ajung la un punct în care nu mai slăbesc.

Dacă ai atins greutatea dorită, rămâi la acest nivel timp de o lună, înainte de a crește consumul de glucide cu încă 10 grame, pentru a vedea dacă începi să te îngrași. Dacă ai început să pui în greutate, scade cele 10 grame și ai ajuns la starea de echilibru numita Echilibrul Glucidic Atkins.

Pierderea în greutate nu se produce în mod uniform - dacă în urma unei creșteri a aportului de glucide observi că nu mai slăbești, dar că, dimpotrivă, iei în greutate, trebuie să te intorci la etapa precedentă.

Deși poate dura chiar și trei luni pentru a pierde ultimele kilograme în plus și să descoperi Echilibrul Glucidic Atkins, ritmul lent în care se întâmplă acestea este esențial pentru reușita dietei.

Alimente permise

tot ce e la faza I+ faza II+

- ceapă și usturoi în mâncare
- fasole verde
- roșii
- ardei iute
- fructe: sunt permise doar vișine, căpșuni, zmeură, mure
- sucul de la o lămâie

Faza IV - Menținerea greutății (~ 90 g carbohidrați/zi)

Felicitări! Ai atins greutatea pe care o doreai și poți continua să alegi dintr-o varietate mai mare de alimente și să consumi mai multe glucide decât în etapele de slăbire.

Dar nu uita că în cele mai multe cazuri, persoanele câștigă lupta cu kilogramele pentru a pierde războiul cu menținerea greutății. Pentru a menține greutatea câștigată cu ajutorul dietei Atkins, trebuie să-ți cunoști nevoile metabolice. Echilibrul Glucidic Atkins, descoperit în etapa precedentă, reprezintă cantitatea de glucide pe care o poți consuma pentru a-ți menține greutatea. Nu depăși prea mult acest număr, iar greutatea ta nu ar trebui să fluctueze decât în intervalul normal de 1-2 kilograme.

Etapa de menținere și obiceiurile alimentare sănătoase trebuie să devină un mod de viață permanent. Respectând Echilibrul Glucidic Atkins (nivelul maxim al glucidelor consumate la care greutatea se menține), greutatea ta va fi mereu apropiată de cea pe care ți-o doresti.

De asemenea, trebuie să te cântărești cel puțin o dată pe lună. De fiecare dată când ai cu 2,5 kilograme mai mult decât greutatea dorită, începe din nou etapa de inducere (etapa I), apoi treci rapid la cea de pierdere în greutate (II), pentru ca în termen de o săptămână să ajungi din nou la greutatea pe care ți-o dorești. Astfel, nu vei avea niciodata mai mult de 2,5 kilograme în plus.

Nivelul ideal al consumului de glucide este cel la care te simți bine, fără a avea în permanență senzația de foame, dar și fără a te îngrășa din nou. Unele persoane descoperă că se simt mai bine atunci când consumă puține glucide, între 35 și 40 grame pe zi, decât în etapele mai permisive ale dietei.

Altele în schimb, preferă să consume o cantitate dublă de glucide, iar metabolismul lor suportă acest aport. De aceea, echilibrul glucidic variază atât de mult de la o persoană la alta, fiecare având posibilitatea de a-și crea un program nutritiv perfect adaptat nevoilor proprii.

Reguli pentru etapa de menținere:

  • descoperă echilibrul glucidic propriu și ghidează-ți dieta în funcție de acesta
  • continuă să consumi glucide naturale, neprocesate, bogate în nutrienți
  • continuă să iei suplimente nutritive
  • încearcă în permanență noi rețete culinare, care să-ți stimuleze apetitul
  • nu depăși niciodată greutatea dorită cu mai mult de 2 kg

Alimente permise

Tot ce e la faza I+faza II+ faza III +

- zarzavaturi
- smântână
- ciuperci
- sfeclă roșie (fără zahăr)

Pentru insipație de meniuri se pot folosi rețetele cu eticheta low-carb. În funcție de ingrediente pot fi ușor încadrate în fiecare din cele 4 faze.

Pentru calculul carbohidraților se poate folosi baza de date de aici.

Succes la slăbit ușor și armonios!