duminică, 14 decembrie 2008

La plimbare prin Thessaloniki

Dupa ce am trecut de imparatia dulciurilor, am cotit-o pe o alta straduta, dupa ce am gasit loc de traversare printre masine parcate extrem de aproape una de alta. Practic nu puteai trece printre ele, trebuia sa gaseti o breșă in acest lant de autoturisme. Parea ca pe nimeni nu mai deranjeaza acest fapt. Daca voiai sa treci o strada semaforizata n-aveai nici o sansa sa te incadrezi in timpul alocat culorii verzi. Important poate ca era sa pornesti pe verde. Dar nu intotdeauna, dar si noi asta am aflat mai tarziu :D

Orasul este situat pe o panta, pe un deal si se intinde pana in mare. E frumos cum poti vedea printre stradutele inguste pana hăăăăăt departe in varful dealului. Ia uitati aici panta:


Ei bine, am inceput a cobori straduta ingusta si am ajuns la un alt muzeu in aer liber. Ca de fapt asta e orasul, e un veritabil muzeu in aer liber. Sau o colectie de muzee. Si nu numai, o sa vedeti.

Am ajuns in foarte scurt timp la un nou loc in care puteai vedea o lectie de istorie.




Dupa cum vedeti, se lucra de zor acolo, nu stiu ce cautau masinile mici acolo, era cam ciudat. Dar trecand peste astea, chiar aveai ce vedea pe acolo. Daca voiai, puteai sa cobor printre ruine, era intrare libera, ba, chiar era si ghid care iti putea oferi explicatii. Ce am aflat eu despre forumul roman? Ca a fost descoperit intamplator, cand au inceput a se face sapaturi pentru a construi o noua "Courthouse" , in anul 1966. La 4 metri sub pamant au descoperit asezarea care dateaza de prin secolele 2 sau 3 A.D. Se zice ca a fost construit la intersectia a doua strazi principale, una care cobora de pe deal si ducea la mare, si cealalta care poarta azi numele generic de Egnatia. Din acest forum se poate vedea cam o suprafata lunga de vreo 100 de metri si lata de vreo 65, restul fiind ingropat sub cladirile care inconjoara "agora". Se pare ca acum vor sa reconstruiasca forumul, pentru ca au adus acolo parti de coloane.






Ramasitele unei toalete - băi - publice, loc lipsit de intimitatea zilelor noastre.


Aici e un loc destinat zonei speciale numite odeon (a.k.a. teatru destinat în special reprezentaţiilor muzicale, la greci şi la romani.)



In apropierea forumului erau o gramada de baruri, terase, mie mi s-a parut mai deosebit acesta, uitati ce interior avea:




Chelneritza era o "turcoaica". Din Focsani :P Am baut cafeaua, am mancat prajiturelele, am facut pozele si am plecat, ca doar nu eram chiar atat de obositi. Deci ne-am ridicat si am luat-o voiniceste spre Egnatia Street, ca doar aveam sa ne intalnim cu marea.






Strada era plina de lume. Asa e tot timpul acolo, indiferent ca e zi sa ca e noapte, lumea forfoteste pe strada asta. Si pe celelalte din zona, off course.




Food delivery:


Vedeti cat de sus se intinde orasul?


Motoare:


Statuie:


Statuie in pauza:

Gata pauza!


Am prins faza cand un ospatar de la un pub din zona a venit sa o intrebe pe statuie daca doreste o cafea. Frumos din partea lor, ca doar ea atragea intr-un fel turistii. Puneai banutzul in fata statuii si ea incepe sa se incline sa multumeasca.

Femeia sandwich:


Mai la vale, alta statuie, care iti canta cand ii puneai banul la picioare.



Remarcati cățelul, era al statuii.




Portocal:


Cat e ceasul?


Si statuia lui Aristotel:


Ca sa devii un intelept e musai sa pui mana pe degetul cel lustruit:


Dupa ce am catigat intelepciune, gatlejurile noastre striga dupa ceva de baut, "uite ce misto e aici":


""


"Sau aici?"

In oglinzile scuterului zaresc ceva:




Ma intorc, si ma concentrez pe Electra:


Zoomez la maxim pe acoperis, si descoperim o terasa:


"Sau acolo!?" am zis intr-o doara. Intorc privirea roata in piata mareata in care marea ma intampina in toata splendoarea ei:


porumbei si doamna cu baloane:


Jucarii, porumbei, copii:


Olympionul, care gazduieste si o sala de teatru

Straduta ingusta, artera istorica:


Electra Palace:


Decidem ca mai bine o luam de-a lungul marii, inca e lumina afara, sa ne bucuram de priveliste.

To be continued...

2 comentarii:

  1. Foarte frumoase locurile prin care te-ai plimbat.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Dap, intradevar minunate! Scriu la iepuras sa ma duca din nou pe acolo, ca Mos Craniun a zis ca e mai "safe" sa evitam acum Grecia, din cauza anarhistilor.

    RăspundețiȘtergere