luni, 27 august 2007

România meşterească (1)

Nu mai e un secret pentru nimeni ca renovam apartamenul. Secretul poate e acela ca nu mai reusim sa terminam. E inceput de anul trecut, in ideea ca se termina anul acesta. Nu va ganditi ca am apartament de n-spe camere si acareturi, nooo. E un apartament modest, din timpuri ceausiste, 4 camere, 2 holuri, o camara, o bucatarie decenta, 2 bai si 2 balcoane. Atat. Doar ca nu se mai termina de renovat.

Si asta fiindca toti mesterii buni sunt plecati afara, in Italia, Spania majoritatea. Asa se zice, nu stiu, n-am verificat. Sau toti pe care-i contactezi sunt angrenati in constructii de vile, sau reparatii la grangurii zonali.

Problema mea de acum, sau mai corect zis una din problemele mele de acum e aceea ca nu exista o modalitate corecta de a contacta o echipa de mesteri. Adica sa ma explic: vrei sa iti repari masina, te duci cu ea la atelier, vrei sa iti faci manechiura, te duci la un salon de coafura/manichiura, vrei sa comanzi un tort, te duci la o cofetarie. Vrei sa renovezi un apartament, unde te duci? Big dilema.

Incepi sa dai sfoara in tara, sa afli de la prieteni care au niste prieteni care au niste cunostinte care au niste neamuri care si-au renovat si ei apartamentul in deceniul asta. Cu chiu cu vai iti parvine numarul de telefon al "sefului" de echipa. Pe care, daca-l suni, iti raspunde invariabil lasati-mi numarul dumneavoastra, ca am sa va caut eu. Saptamana viitoare in cel mai fericit caz.

Te inarmezi cu multa rabdare si intre timp mai primesti vreo 2-3 numare de telefon de la alti mesterici, ii cauti si pe astia, le spui datele problemei si ei te pun in asteptare.

Trece timpul de asteptare, si isi fac aparitia rand pe rand. Care mai de care mai ocupat, care mai de care mai solicitat la telefon (chestie de marketing, nu-i asa, ca daca-i solicitat e si foarte bun, deci creste si "valoarea" lui). Dupa ce isi face numarul cu telefoanele, incepe dialogul. Ce doriti sa faceti, invariabil nimic din ce vrei nu e pe gustul lor si incep sa iti umple capul cu ce au lucrat ei in Italia, Spania, Franta si Israel. Ultimu' a lucrat chiar si in Kazahstan la o vila de protocol, deci va rog, are omu' carte de vizita, ca portofoliu de lucrari, ciuciu - la nici unu' n-am vazut.

Ca niste elevi silitori, cerem idei, cerem pareri, expunem probleme si asteptam solutii. Solutiile vin, dar nu ne satisfac si cerem alte solutii, adica bagam echipajul in sedinta de lucru. Evident ca treaba asta va fi sanctionata la pret. Si omu' incepe a masura vastele apartamente de care dispunem ( timp in care isi face o impresie si de statutul tau financiar ;) ) si te anunta ca iti va face o oferta de pret. Daca lucrezi cu omu' la negru, primesti oferta pe toata lucrarea, ceva de genul "pentru tot ceea ce e de lucru aici noi cerem atitia lei"; daca se lucreaza cu facturi, atunci incepe "distractia" cu calculul pe metru patrat.

In fine, mai trec vreo cateva saptamani, mai cautam si noi alte solutii, citim in disperare tot ce gasim despre finisaje in constructii, despre ce e mai bun si bantuim forumurile de specialitate si ne gasim solutii la probleme. Ne intalnim cu "maria sa , sefu' de echipa" expunem solutia, el mormaie in barba "mda, se poate si asa, dar nu va fi ieftin" si se stabileste data inceperii lucrarii si evident pretul lucrarii, si indubitabil trebuie sa platesti un avans. Si daca ai curaj, intrebi si in cat timp se termina lucrarea, dar mai bine nu avea curaj, fiindca oricum nu se tin de termene oamenii astia, ei doar in Spania, Italia si pe unde or mai fi colindat stiau de deadline-uri. Daca n-ai contract cu ei, te risti pe propria piele. Si daca ai contract la fel, tu ca si client nu ai voie sa faci amendamente in acel contract, fiindca ei asa le au "stas".

Si te simti fericit, fiindca in naivitatea ta chiar crezi ca ai trecut de greutati.

Acum nu vreau sa va mintesc, am gasit in sfarsit pe net o firma, cu portofoliu, cu date de contact, cu formular de contact, am trimis email n-am primit nici un raspuns - am dat telefon, si am fost invitati la sediu firmei (care de fapt nu e sediul firmei, e sediul firmei unui prieten, nu insistati sa intelegeti, ca nici noi nu ne-am batut capul cu amanuntele astea). Si am fost la sediul firmei, si am dat peste prietenul respectiv, care ne-a dat cartea de vizita a omului cu reparatiile si ne-a spus ca sa revenim ca omu' e in concediu, trebuie sa revina. Nu ne-a dezamagit, si ne-a contactat a doua zi, programandu-ne pentru o intrevedere. Ok, uite bai, niste oameni ceva mai seriosi, speram noi. A venit la data si ora stabilita o echipa de doi "masuratori", care au preluat datele problemei. Am fost anuntati ca maine zi vom primi o oferta de pret si daca suntem de acord semnam contractul si facem programarea lucrarii. Doar ca a trecut si "mainele", si raspoimainele a trecut, acum mai asteptam pana maine (al nostru, nu al lor) si sa vedem care e seriozitatea firmei de constructii cu pagina web.


~ voi continua, asta a fost doar episodul pilot ~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu