duminică, 12 decembrie 2010

Varză-n pături


Nimic deosebit.



Doar că, am mâncat atâția cartofi la BD, încât acum mă sim(p)t datoare să-i pregătesc și eu ceva. M-am tot gândit eu, m-am tot frâmântat, și m-am decis să-i dau și eu o ... varză. O varză-n pături. Sunt precisssssă că că mulți o cunoașteti, probabil sub forma de varză a la Cluj, dar vă zic eu că de fapt e cât se poate de personalizată, conform gusturilor mele puțin cam carnivore (păi da, cartofii cu ce merg cel mai bine? cu carne, evidentos!! ). Așadar, avem nevoie de o căpățână de varză (merge și murată, dar atunci n-ar mai fi ca în Ardeal, unde influiențele austroungare ne spun că mâncarea musai  să aibe un gust dulceag), 2 cepe mari sau potrivite (cum vă place de dulce), 1 kilogram de carne de porc tocată, vreo 300 de grame de șuncă afumată (voi cam puneți bacon, dar eu vă zic că mai bun iese cu șoancă de casă), 50-100 de grame de slănină afumată, și niște cârnaț, de asemenea afumat (nu știu cât, dar apreciați și voi). Mai trebuie vreo 2 ouă și vreo 3 linguri sănătoase de smântână (nu vă zgârciți, aici nu aveți voie să vă gândiți la colesterol, da?!). Ah și vreo câteva felii de brânză topită. Și nu vă mai zic de sare, piper și păprică (boia) fiindcă e evident că varza le cere. După cum mai cere și 1-2 foi de dafin și-un damf de cimbru și mărar, dacă vă place.

Cum facem mai departe? Începem cu cele două cepe, le tocăm și le punem pe fiecare în câte o tigaie/ ceaun. Într-o tigaie adăugăm varza tocată fideluță, mirodeniile și vreo 2 căni de apă și o clotim cât să se înmoaie. În cealaltă tigaie adăugăm carnea tocată și mirodeniile pe care credți voi că s-ar potrivi. Și-o dăm la foc. 

Între timp, trebuie să pregătim tava în care vom aranja "păturile". Tava-i musai să fie cât mai înaltă. Se tapetează cu un strat  de șoancă. Adică asta-i prima "pătură". A doua "pătură" va fi jumătate din varza opărită din prima tigaie. Se pune-n tavă cu paleta cu găuri, că să se scurgă cât mai multă zeamă. Se presează cu paleta, ca să fie "pătura" cât mai bine așezată.  Apoi vine o a treia "pătură", făcută din carnea tocată călită-n tigaia no. 2. Și "pătura" de carne trebuie presată cu paleta. Și vine rândul unei noi "pături" de varză (tigaia no.1).  Se presară cu feliuțe subțiri de slănină afumată și felii subțiri de cărnaț. Se dă la cuptor pentru 35-40 de minute, căt să se călească frumos "pătura".

Se pregătește acum ultima "pătură", aceea care va da "fața". Se bat ca pentru omletă 2 ouă. Adăugăm smântâna și omogenizăm. Când au trecut cele aproximativ 40 de minute scoatem tava din cuptor și turnăm rapid amestecul de ouă cu smântână.  Ca să-i fac fața extraordinar de arătoasă, mai pumen încă un strat făcut din felii de brânză topită. Așa vom știi cum să porționăm frumos bucățile de varză-n pături. Ornăm cu inele de ardei și eventual cârnaț si mai dăm tava la cuptor pentru încă vreo 10-15 minute.

Ta-daaaaam! 



Asta a fost varza noastră-n pături (ați aflat că pături mai înseamnă și straturi, a.k.a layers; btw. întrebare de concurs: câte pături avea varza? :D). 

Să vă fie de bine, iar dacă v-a plăcut mai poftiți că mai avem. Avem și desert, saloane, îs de jeleu cu ciocolată, nu vă sfiiți!





9 comentarii:

  1. saru' mana, de la aphextwinz vin, buna varza, mi-am potolit si curiozitatea, acu' mi-e foame :)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mvaaaaaaai sarumanusitele si portofelul de dedicatiune, sa traitz! Varza sa traitz!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zazuza, (seamănă numele tău cu Juja - un fel de alint de la unguroaica Suzana :-) ) welcome pe la Happy-oți! Din păcate n-au mai rămas decât niște saloane (a.k.a bomboane de pom) dar promitem că mai facem.

    RăspundețiȘtergere
  4. cine stie cunoaste :)). de-acolo mi se trage porecla :)).

    RăspundețiȘtergere