miercuri, 30 aprilie 2008

Rulada cu gem

E una dintre cele mai simple și rapide prăjiturici, n-ai cum să dai rateu* cu ea.


(Aici e în compania Zuppettei)

INGREDIENTE:

- 6 ouă
- 6 linguri făină
- 6 linguri de zahăr
- 3 linguri de ulei
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de lămâie
- 1 linguriță de cacao
- 1 linguriță de rom
- 1 praf de sare

Gălbenușurile se spumează bine cu mixerul și cu 3 linguri de zahăr. Se adaugă uleiul, zahărul vanilat, coaja de lămâie. Albușurile în care am pus un praf de sare, se bat spumă tare. Se adaugă și restul de zahăr, apoi se toarnă puțin câte puțin amestecul de gălbenușuri peste spuma de albuș. Se pune făina, proaspăt cernută, și se amestecă de jos în sus, cu o lingură, știți voi, "pale-pale".

Se ia o tavă mare în care se pune o hârtie de copt pe care o vom unge cu ulei. Se toarnă aluatul în tava, păstrând 2 linguri de aluat. Aluatul din tavă se întinde uniform, nu foarte gros. Cele două linguri de aluat se amestecă cu praful de cacao și lingurița de rom. Se pun puncte de aluat negru peste aluatul galben. Cu o scobitoare amestecăm (întindem) aluatul negru prin aluatul alb - apare un efect de "marble" în foaia de ruladă.

Se dă la copt în cuptorul preîncălzit, timp de 7-8 minute - atenție să nu se usuce prea tare foaia fiindcă nu o veți mai putea rula!

Un prosop curat se va uda și se va stoarce bine. Pe el vom răsturna foaia de rulada și, așa fierbinte, vom rula cât mai strâns rulada. Se lasă la răcit.

Între timp pregătim umplutura. Cel mai la îndemână e gemul, care la noi a fost de caise. Se pun 3-4 linguri de gem într-un castron și se pasează cu blenderul vertical (se și spumează/aerează puțin gemul cu ocazia asta).

Se desface rulada din prosop, se unge pe interior cu gemul de caise, se presară nuca de cocos și se rulează la loc. Se pune la frigider pentru o jumătate de ora. Apoi se pudrează cu zahăr  (dacă doriți) , se feliază și se așează pe platou.

_________________

* RATEU = pateu din carne de raţă, după cum SCARABEU = cetăţean ce locuieşte la bloc, la scara B; din aceeaşi familie de cuvinte se cunosc scaraceu şi scaradeu,  iar MĂCEL = mac mic și LEŞINĂ = pe unde circulă "le tren". :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu