INGREDIENTE:
-500g faina
-280 g unt/margarina
-280g zahar (+ inca 3 linguri de zahar pudra)
-4 galbenusuri
-1 plic praf de copt
-2 linguri de smantana 25%
-200 ml lapte
-2 linguri gem
-3 linguri rom (sau o fiola esenta de rom)
-4 linguri cacao
-2 linguri de ulei
-500g faina
-280 g unt/margarina
-280g zahar (+ inca 3 linguri de zahar pudra)
-4 galbenusuri
-1 plic praf de copt
-2 linguri de smantana 25%
-200 ml lapte
-2 linguri gem
-3 linguri rom (sau o fiola esenta de rom)
-4 linguri cacao
-2 linguri de ulei
Foile
Într-o ceașcă am pus două linguri de oțet și l-am diluat cu 6 linguri de apă. Apoi am turnat conținutul unui plic de praf de copt. Imediat a făcut spumă pe care am turnat-o în castron. (Adică am stins praful de copt).
Se frământă până se obține un aluat, care nu trebuie să fie foarte vârtos.
Se pregătesc tăvile. Se unge cu margarină dosul tăvii, apoi se presară cu făină, având grijă să se îndepărteze surplusul de făină.
Se întinde foaia nu foarte groasă, apoi se rulează ușor pe sucitoare, urmând a se derula pe dosul tăvii. Se taie marginile de aluat, pentru ca foaia să fie frumoasă.
Apoi foaia se înțeapă cu furculita, pentru ca să nu se umfle în timpul coptului.
Se da la copt la foc mic în cuptorul preincălzit. Am cronometrat, și am văzut că la mine coptul a durat între 6 și 9 minute.
Foaia mai mult se “zvântă”, trebuiind să rămână albă!
Apoi foaia se înțeapă cu furculita, pentru ca să nu se umfle în timpul coptului.
Se da la copt la foc mic în cuptorul preincălzit. Am cronometrat, și am văzut că la mine coptul a durat între 6 și 9 minute.
Foaia mai mult se “zvântă”, trebuiind să rămână albă!
Mai sus este o poza "before/after"!! După cum observați foaia crudă încă nu este ... "coafată"!!!
Până se va coace și ultima foaie avem timp să pregătim crema 1. Într-un castron se pun două linguri mari de gem . Eu am pus gem de caise. Apoi se va dilua acest gem cu 200 ml lapte.
Din marginile care au “picat” de la foi eu mai coc încă o foaie, chiar dacă nu are aspect comercial. O voi folosi alături de una din foile pe care le voi sparge la cremă.
Se pun bucătile de foaie spartă în gemul diluat cu lapte.
Se amestecă ușor, având grijă ca să nu se fărâmițeze de tot foaia spartă. Foaia spartă se va îmbiba astfel cu gustul de gem.
Se pun bucătile de foaie spartă în gemul diluat cu lapte.
Se amestecă ușor, având grijă ca să nu se fărâmițeze de tot foaia spartă. Foaia spartă se va îmbiba astfel cu gustul de gem.
Crema 2.
Se va pune, pe rând câte o lingură din crema 1 în crema 2, având grijă să nu sfărâmăm prea tare bucățile de foaie (bucățile de foaie vor forma un mozaic frumos în prăjitura atunci când ea va fi tăiată).
Vom răsturna crema peste una dintre foi și o vom întinde cât mai uniform.
Apoi vom pune deasupra foaia care a mai rămas.
Apoi vom pune deasupra foaia care a mai rămas.
Se pune la fiert o ceșcuță de apă. Într-un castron punem 3 linguri de zahăr pudră și 1 lingură de cacao (eu am pus 2 de cacao, pentru imi place gustul, sau puteți face combinații de genul 1 lingură cacao și o linguriță de ness).
Amestecăm zahărul cu cacaua:
Amestecăm bine, până ce glazura e lichefiată și frumos lucioasă; dacă nu este suficient de lichida se mai pune câte o lingură din apa clocotită, până se ajunge la consistența unei smântâne mai groasă. Așa caldă se întinde repede peste prăjitură:
Se întinde frumos glazura peste toată prăjitura:
Dăm prăjitura la rece (la frigider)! A doua zi se taie și se aranjează pe farfurie:
Cu cât stă mai mult cu atât devine mai fragedă!! De aceea vă recomand să o faceți cu câteva zile înainte de a fi servită.
Extraordinar de bună!!!
ieste foarte buna si gustoasa /si aceasta reteta iete cea originala de kati teszta
RăspundețiȘtergereieste foarte buna si gustoasa /si aceasta reteta iete cea originala de kati teszta ma numesc erika din satu mare
RăspundețiȘtergereDa, Erika, este foarte buna si cu cat sta mai multe zile cu atat devine si mai buna.
RăspundețiȘtergereBine ai venit pe blogul meu!
imi pare rau, dar asta nu este Kati teszta de nici o culoare :-)
RăspundețiȘtergeredaca vreti sa vedeti cum arata kati teszta originala aveti aici un link :-)
P.S. si nici reteta nu este aceeasi...
Anonime, (cat curaj si pe tine...)
RăspundețiȘtergerePai buna-mea unguroaica, si vecinele ei unguroaice asa au apucat reteta asta. Intr-adevar, mai erau niste albusuri batute pe abur si puse ca ultim strat , in locul glazurii mele de ciocolata - doar ca eu nu ma prea impacam cu acea bezea.
E prajitura care se face in casa noastra de cand lumea - alaturi de "Dulcineea" - dar daca tu zici ca nu e eu pot sa traiesc cu asta, fiindca indiferent cum s-or numi sunt prajituri care te duc in rai :P
Sa vad ceva facut de tine si mai stam de vorba, okey? Inainte de a pleca, nu vrei un ceai? De tei, cica e antistress.
pacat ca ai muncit atat dar tare seamana a salam de biscuiti nu a prajitura kati
RăspundețiȘtergereE părerea ta și ți-o respect. Nu oblig pe nimeni să execute rețete din blogul ăsta. Nu sunt nici un "guru" în materie de bucătărie, n-am nici o pregătire în acest domeniu, doar ceea ce am invățat de la buna, mama, mamasoacră, prietene, vecine, colege, de la fetele de pe culinar, de la rusoaice si de aiurea de pe net. Ceea ce am pus aici pe blog am pus pentru mine și ai mei. Am permis și străinilor să intre prin intermediul blogului puțin câte puțin în casa mea. Unii mi-au devenit buni prieteni, oameni pe care oricând i-aș primi în casa mea. Unii au rămas pe margine și se bucură de ceea ce am eu să le spun. Alții ar avea varianta Alt+F4 dar astfel, nu aș avea cum să le aflu cu atât de multă umilință, superioritatea.
RăspundețiȘtergerePăcat că n-ai avut șansa să stai la masa mea și să mănânci măcar o bucata de "salam" de ăsta. Te-aș corecta însă și aș spune că mai degrabă crema din mijoc (fiindcă partea din mijloc e mult mai cremoasă decât un banal salam de biscuți) îi dă o textură de prăjitură punch ci nu de salam de biscuți. Întradevăr, evit albușurile bătute spumă pe aburi și asta lipsește din Kati a mea. Mă gândeam că poate ne dai tu o reteță mult mai bună, eu sunt chiar o începătoare și n-am trecut de faza de amatorism în bucătărie, dar să știi că sunt mai mult decât interesată și îți mulțumesc încă de pe acum pentru bunăvoința ta și pentru observațiile pertinente.
Sărbători fericite, liniștite și îmbelșugate să ai!
si asta este o prajitura buna si arata bine.Am vazut si prajitura Kati cu glazura de ciocolata in loc de spuma de albus,dar prajitura aceasta cu crema mozaic este interesant.multumesc pt.reteta
RăspundețiȘtergerebuna happy
RăspundețiȘtergeream facut prajitura ta este excelenta am facuto sambata caci aveam invitati duminica pot sa spun ca prieteni mei fracezi si mama soacra a mea sau lins pe degete merci mult o continuare placuta
Ooooo! Ma bucur ca v-a placut! Sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergereUna din retetele noastre preferate este Katy Teszta.
RăspundețiȘtergereEu insa fac varianta cu albusuri deasupra pentru ca asa am invatat-o si nu am modificat-o de-a lungul anilor.
Albusurile se bat pe abur si pe pun deasupra la prajitura si se rade ciocolata peste albus. (Asa am facut-o intotdeauna, chiar daca glazura de ciocolata e buuna si ea :p )
Eu pun o conserva de Cherry Pie Filling, (in tara puneam visine scurse din compot)in crema si foaia o zdrobesc mai marunt !
Am facut-o chiar acum de Anul nou.
Un an nou fericit Happy si tie si la toata familia ta !
Monika
Monika,
RăspundețiȘtergerefoarte bune tips-urile tale! Multumesc pentru urari, ti le intorc si eu la randul meu, desi cu o oarecare intarziere.