vineri, 3 august 2007

Salam de biscuiti

"Lenea cucoanei" este de fapt numele acestui salam de biscuiti, asa l-am gasit intr-o carticica de prajituri.


INGREDIENTE:

-500ml lapte
-250 g rahat
-300g biscuiti
-2 linguri cacao
-arome (eu prefer rom)
-100 g stafide
-100g zahar
-100 g nuca macinata



Incep prin a pregati crantzul din zahar caramel cu nuci. Am pregatit un fund de lemn, peste care am pus o folie de aluminiu unsa cu ulei.

Se pune zaharul la caramelizat in craticioara:


Zaharul e caramelizat cand arata asa...


...e momentul sa punem nucile:


Si amestecam pentru a se omogeniza:


Si repede se intinde caramelul pe fundul de lemn:


Cand s-a intarit caramelul, se rupe bucatele si se pune la maruntit in mojar. Eu nu am mojar si le-am pus in robot.


Si maruntesc caramelul:



Pana devine asa (nu trebuie sa fie foarte fin, pot sa ramana si "bombonele"):


Punem laptele la fiert - eu folosesc oala de lapte, aia , care fluiera -, iar in lapte punem si rahatul (aici se va forma "siropul de rahat"):


Pana va incepe oala "sa cante", ne ocupam de biscuiti. Ii punem in punga :



Ii sfaramam si ii punem in castron:



Punem stafidele (ar fi fost mai bine sa fie "imbatate"- dar am ramas fara rom):


Adaugam cacaoa, crantzul si esenta de rom:



Intre timp oala a inceput sa fluiere, rahatul arata asa:



Amestecam in lapte, pana se dizolva rahatul, iar laptele ajunge sa arate asa:



(Aici eu am "ajutat" putin topirea rahatului - am folosit blenderul vertical - al meu are picior metalic, deci suporta fara probleme temperaturi inalte )
Ideea e ca acel amestec de lapte e destul de vascos si miroase foarte placut - asta in functie de cat de aromat este rahatul.

Asa fierbinte se toarna in castron peste biscuiti:



Si se amesteca, pana se obtine o astfel de compozitie:



Se pregateste acum forma de chec: sau se unge bine cu unt, sau se pune film alimentar - eu am facut de data asta cu film alimentar:



Se pune in tava si se preseaza bine:



Cand s-a racit se da la frigider pentru cateva ore:



Apoi se scoate din tava si se pregateste pentru servire: se poate imbraca in frisca, dar eu n-am avut si am presarat nuca si niste "cranzt":



Si aici, pentru voi (florile par de plastic, dar sunt cat se poate de naturale, parol!):


2 comentarii:

  1. buna happy eu as vrea sa iti spun o treaba in legatura cu salamu de biscuiti ce mi sa intamplt mie.am faramitat biscuiti de cacao impreuna cu lapte, in alt catron am pus untu cu zahar si lam batut impreuna cu o esenta de lamaie nuca de cocos si alune maruntite din care am facut o pasta am intins pe o foaie de celofan prima data pasta de biscuiti apoi pasta cu unt si cocos si lam rostogolit.lam lasat trei ore la frigider si apoi surpriza cand sal desfac nu am mai puput desface celofanu si sa rupt tot ,atunci am amestecat pasta toata si am facut bilute rotuunde si leam dat prin nuca de cocos ,o iesit bun oricum ,pupici ,felicitari pt site

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaaa, stiu de reteta asta, e rulada de biscuiti. Maria Apascaritei ne-a invatat ca in loc de foaie de celofan sa folosim o foaie de napolitana putin umezita cu un prosop.

    Uite aici e o poza si descrie si cum procedeaza: http://www.vulpeabucatar.com/forum/viewtopic.php?t=204

    Dar important e ca te-ai descurcat, si ai transformat rulada in "bombiţe" :)

    Pupici si tie!

    RăspundețiȘtergere