vineri, 31 august 2007

Romania mestereasca (3)

Daaaa, povestea merge mai departe...

Stie un sfert din oras ca am nevoie de o echipa serioasa de mesteri. Fac preselectie, dar deja am ajuns la echipele de mesteri care nu mai fac de toate (adica asa cum erau alea care iti predau casa "la cheie" - astia din urma baga pret mare si evident te programeaza intre "golurile" de munca de la vile - dom'le toti mesterii fac vile!).

Intr-un tarziu, alaltaieri ne-am decis asupra mesterilor. Mi-am gasit oamenii dispusi sa lucreze civilizat, care se vor ocupa de materiale, care au si solutii bune la problemele care sunt de rezolvat in apartament, si care vor sa asculte si ceea ce dorim noi sa facem in apartament. Doar ca voi avea echipa de zidari/ zugravi, echipa de instalatori si echipa de parchetari, echipa de montatori de usi. De echipa de montatori de ferestre am scapat relativ repede, si aproape bine.

Acum astept sa vina ziua de luni "sa-i dam bataie". Am mari emotii! Dar mi-am promis ca in aceasta viata, nu ma voi mai apuca de renovat pentru nimic in lume.

Pane, cordon bleu, snitel

INGREDIENTE:

- 5oo g carne de porc (cotlet)
- 4 oua
-150 g faina
- sare, piper
- ulei pentru prajit (au am folosit ulei de palmier)


Se feliaza carnea si se subtiaza cu ciocanul de carne.



Se presara cu sare si piper fiecare felie si se aseaza una peste alta, astfel se condimenteaza pe ambele parti.


Intr-o farfurie adanca se bat ouale:


Se ia felia de carne si se trece prin faina si ou (cui ii place ca "bunditza" de ou sa fie mai groasa poate repeta procedeul, adica, "faina --> ou --> faina --> ou")




Se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei foarte bine incins.

Eu am facut la doua tigai, fiindca asa merge mai repede.

Se frig foarte repede pe ambele parti si se scot pe hartie absorbanta


Noi am mancat pane-ul cu piure de cartofi si salata de vara (rosii, ardei, castraveti, ceapa, ulei, otet, sare)



Cordon bleu

Tot din aceleasi ingrediente am facut si cateva "cordoane bleu" : am rulat carnea de pane pe o bucata de cascaval.





Eu nu le mai prind in scobitori, la mine nu se desface ruloul, poate si fiindca eu rulez cam de doua ori "foaia" de carne, iar cand le pun la prajit le pun cu lipitura in jos.










Snitel cu pesmet, snitel cu cocos

Din doua felii de carne am taiat fasii din care am facut snitzel cu pesmet si snitzel cu cocos (procedeeul e asemanator cu cel de la pane: faina--> ou--> pesmet, sau faina--> ou--> cocos si apoi la foc rapid in tigaie)






Voila:



Ia uitati-va in videoclipul asta, cum arata un snitzel adevarat: e mare cat o ureche de elefant :D





P.S. Reducând la 1 linguriță cantitatea de făină pentru fiecare ou se formează ușor paneuri low-carb.

miercuri, 29 august 2007

Biscuiti sah



Gogosi

Gogosi frantuzesti



Gogosi arabesti







Gogosi italienesti



Gogosi americane




Cum se taie blatul de tort?






Inele de ardei cu ochiuri de ou

INGREDIENTE:


-2 ouă
-1 ardei gras
- ulei pentru prăjit
- sare, piper


Din ardeiul gras se taie două inele, groase cam de 5-7 mm.


Inelele se curăță de semințe și "vene"


Se pun la prăjit în ulei încins


Se sparge câte un ou în fiecare inel


Et voila: inele de ardei cu ochiuri, covrig decupat din cașcaval și un acordeon din roșie cu castraveți:







Deci, ți-am dat un ineeeeeeel, mare cât inima
ta
mea!


Romania mestereasca (2)

Deci (ca asa se incepe orice fraza serioasa ;) ), aseara ne-a adus firma cu site oferta de pret. E o oferta begoasa, niste tabele acolo cu preturi la metru patrat, sau la bucata. Adica, montat obiecte sanitare 2 milioane bucata. Aici am un dubiu, adica daca imi pune un veceu nou, o chiuveta noua, o cada noua trebuie sa platesc 6 milioane montatul? Pai oameni buni, daca-mi iau veceu cu 1 milion si-un pic, chiuveta tot atata va trebui sa platesc dublu montarea lor?! Mdaaaaaaa, parca nu sunt corecte aceste preturi. Stiam legenda conform careia manopera este echivalentul materialului. Si daca imi cumpar veceu incastrat, cel mai ieftin te duce pe la 7 milioane? Nu mai stiu sa evaluez, pe cuvant!

La fel, la turnat sapa, cica 200 000 metru patrat. Pai stai frate, ce-i face la sapa aia? Amorseaza suprafata (dupa ce o curat eu bine, of course), desface sacul de sapa autonivelanta, pune apa in galeata, pune praful de sapa, o invarte cu "mestecaul" electric, isi trage sufletu' atat cat trebuie sa stea maglavaisul, si apoi icneste de doua ori si varsa galeata pe jos. Sapa fiind desteapta (autonivelanta, nu?) o ia razna in toate colturile camerei. Daca are rola cu tzepi, poate se mai incumeta mesterul sa o "frece" un pic ca sa-i sparga bulele, daca n-are e bine si asa. Deci pentru atata lucru sa-i dau 200 000/mp?!

A innebunit lupu'...

Mai vreti preturi? Mai bine nu, de ce sa va stric ziua? Cica decapat faianta/ gresie 250 000 mp. A mea de te uiti un pic urat la ea cade singura ... of, of, of, of ... cine m-o fi pus la chestii din astea?? Ca sa monteze faianta cer 350 000/mp. Pai la mine pui trei placi de faianta si e gata metru patrat!

Aaaa, si da, v-am zis ca vreau cu oameni cu firma, facturi, chestii socoteli. Pai din oferta astora nu-mi dau seama, preturile contin TVA? Mai in josul tabelului e un alt tabel in care am trecute CAS, SAN, Somaj, cheltuieli indirecte (cica 15%, ce naibii or fi astea?), profit 10% buey, mi-e rau!

Cred ca-mi caut varul de la tzara, ca si-asa nu mai are ce lucra la camp (seceta, si alte chestii nerentabile), daca el si-a construit singur casa, atunci va putea sa-mi faca si mie niste nenorociti de pereti , ca deja teoria lor o stiu toata (am mancat pe paine tot forumul www.misiuneacasa.ro) doar ca n-am dexteritate, fir-ar sa fie ea de treaba!

Si dupa aia, cu banii ce ne raman ne luam o masina, luam si pe varu' si mergem la munte.

P.S. De ce mama m-ai pus sa invat atata carte, de ce? Uite ca gigeii astia fara carte, doar cu galeata si mestecaul electric cer salarii de directori de multinationala. Si culmea e ca le mai si obtin!

luni, 27 august 2007

Chiftelute cu garnitura de orez cu legume

INGREDIENTE:


~doar pentru orez~

-1 ceapă potrivită
-200 g amestec de legume congelate (amestec mexican sau de care aveți)
-200 g orez (eu am avut orez bob mare Riso Scotti)
-ulei
-sare, piper, granulat de usturoi




Ceapa se toacă peștisori și se călește într-o lingură de ulei; se adaugă orezul și se lasă puțin la "prăjit". Apoi se pun și legumele congelate (eu am avut amestec de baby morcov, fasole verde, mazare boabe și conopidă) se completează cu apă rece (sau supă cine are) și se dă la fiert. Orezul Scotti fierbe repede, și nu trebuie "păzit". Se poate da și la cuptor, iese mai bun. Se condimentează după gust.

Chiftelele le-am avut gata preparate și înghețate în congelator la -21 grade Celsius. Le-am dezghetat la MO.

Am servit cu castraveciori acri, am degustat "recolta" de anul acesta.

România meşterească (1)

Nu mai e un secret pentru nimeni ca renovam apartamenul. Secretul poate e acela ca nu mai reusim sa terminam. E inceput de anul trecut, in ideea ca se termina anul acesta. Nu va ganditi ca am apartament de n-spe camere si acareturi, nooo. E un apartament modest, din timpuri ceausiste, 4 camere, 2 holuri, o camara, o bucatarie decenta, 2 bai si 2 balcoane. Atat. Doar ca nu se mai termina de renovat.

Si asta fiindca toti mesterii buni sunt plecati afara, in Italia, Spania majoritatea. Asa se zice, nu stiu, n-am verificat. Sau toti pe care-i contactezi sunt angrenati in constructii de vile, sau reparatii la grangurii zonali.

Problema mea de acum, sau mai corect zis una din problemele mele de acum e aceea ca nu exista o modalitate corecta de a contacta o echipa de mesteri. Adica sa ma explic: vrei sa iti repari masina, te duci cu ea la atelier, vrei sa iti faci manechiura, te duci la un salon de coafura/manichiura, vrei sa comanzi un tort, te duci la o cofetarie. Vrei sa renovezi un apartament, unde te duci? Big dilema.

Incepi sa dai sfoara in tara, sa afli de la prieteni care au niste prieteni care au niste cunostinte care au niste neamuri care si-au renovat si ei apartamentul in deceniul asta. Cu chiu cu vai iti parvine numarul de telefon al "sefului" de echipa. Pe care, daca-l suni, iti raspunde invariabil lasati-mi numarul dumneavoastra, ca am sa va caut eu. Saptamana viitoare in cel mai fericit caz.

Te inarmezi cu multa rabdare si intre timp mai primesti vreo 2-3 numare de telefon de la alti mesterici, ii cauti si pe astia, le spui datele problemei si ei te pun in asteptare.

Trece timpul de asteptare, si isi fac aparitia rand pe rand. Care mai de care mai ocupat, care mai de care mai solicitat la telefon (chestie de marketing, nu-i asa, ca daca-i solicitat e si foarte bun, deci creste si "valoarea" lui). Dupa ce isi face numarul cu telefoanele, incepe dialogul. Ce doriti sa faceti, invariabil nimic din ce vrei nu e pe gustul lor si incep sa iti umple capul cu ce au lucrat ei in Italia, Spania, Franta si Israel. Ultimu' a lucrat chiar si in Kazahstan la o vila de protocol, deci va rog, are omu' carte de vizita, ca portofoliu de lucrari, ciuciu - la nici unu' n-am vazut.

Ca niste elevi silitori, cerem idei, cerem pareri, expunem probleme si asteptam solutii. Solutiile vin, dar nu ne satisfac si cerem alte solutii, adica bagam echipajul in sedinta de lucru. Evident ca treaba asta va fi sanctionata la pret. Si omu' incepe a masura vastele apartamente de care dispunem ( timp in care isi face o impresie si de statutul tau financiar ;) ) si te anunta ca iti va face o oferta de pret. Daca lucrezi cu omu' la negru, primesti oferta pe toata lucrarea, ceva de genul "pentru tot ceea ce e de lucru aici noi cerem atitia lei"; daca se lucreaza cu facturi, atunci incepe "distractia" cu calculul pe metru patrat.

In fine, mai trec vreo cateva saptamani, mai cautam si noi alte solutii, citim in disperare tot ce gasim despre finisaje in constructii, despre ce e mai bun si bantuim forumurile de specialitate si ne gasim solutii la probleme. Ne intalnim cu "maria sa , sefu' de echipa" expunem solutia, el mormaie in barba "mda, se poate si asa, dar nu va fi ieftin" si se stabileste data inceperii lucrarii si evident pretul lucrarii, si indubitabil trebuie sa platesti un avans. Si daca ai curaj, intrebi si in cat timp se termina lucrarea, dar mai bine nu avea curaj, fiindca oricum nu se tin de termene oamenii astia, ei doar in Spania, Italia si pe unde or mai fi colindat stiau de deadline-uri. Daca n-ai contract cu ei, te risti pe propria piele. Si daca ai contract la fel, tu ca si client nu ai voie sa faci amendamente in acel contract, fiindca ei asa le au "stas".

Si te simti fericit, fiindca in naivitatea ta chiar crezi ca ai trecut de greutati.

Acum nu vreau sa va mintesc, am gasit in sfarsit pe net o firma, cu portofoliu, cu date de contact, cu formular de contact, am trimis email n-am primit nici un raspuns - am dat telefon, si am fost invitati la sediu firmei (care de fapt nu e sediul firmei, e sediul firmei unui prieten, nu insistati sa intelegeti, ca nici noi nu ne-am batut capul cu amanuntele astea). Si am fost la sediul firmei, si am dat peste prietenul respectiv, care ne-a dat cartea de vizita a omului cu reparatiile si ne-a spus ca sa revenim ca omu' e in concediu, trebuie sa revina. Nu ne-a dezamagit, si ne-a contactat a doua zi, programandu-ne pentru o intrevedere. Ok, uite bai, niste oameni ceva mai seriosi, speram noi. A venit la data si ora stabilita o echipa de doi "masuratori", care au preluat datele problemei. Am fost anuntati ca maine zi vom primi o oferta de pret si daca suntem de acord semnam contractul si facem programarea lucrarii. Doar ca a trecut si "mainele", si raspoimainele a trecut, acum mai asteptam pana maine (al nostru, nu al lor) si sa vedem care e seriozitatea firmei de constructii cu pagina web.


~ voi continua, asta a fost doar episodul pilot ~

vineri, 24 august 2007

Piure de spanac



INGREDIENTE:

-1 kg de spanac proaspăt, sau o pungă de 400 g de spanac congelat
-250 ml lapte
-2 linguri făină
-3 linguri ulei
-4 căței de usturoi
-sare, piper


Dacă se folosește spanac proaspăt, atunci acesta se spală frunză cu frunză și se pune la opărit într-o oală cu apă fierbinte și sărată. Când e fiert se scurge și se toacă mărunt cu un cuțit.

Usturoiul se taie mărunt și se călește în ulei.


Se adaugă făina și se amestecă.

Când făina a prins consistența asta:

... se pune laptele călduț, puțin câte puțin, amestecând încontinuu să nu se facă (,) cocoloașe.



Pentru a evita formarea cocoloașelor se folosește telul pară. Dacaă totuși s-au format cocoloașe (ele apar de regulă când se pune laptele rece) acestea se vor sparge cu blenderul vertical cu picior metalic.


Sosul e gata când arată așa: (se pot vedea bucățelele de usturoi, cui nu-i place le poate scoate înainte de a pune făina)

Se adaugă spanacul tocat foarte mărunt

Se ține pe foc până se decongelează, sau dacă se folosește spanac proaspăt atunci se dau vreo 2-3 clocote. Sărăm și piperăm după gust.


Se servește cu ochiuri de ou :



S-aveți poftă mare!




miercuri, 22 august 2007

Tocanita de cartofi

INGREDIENTE:

-1 kg de cartofi
-1 ceapa mare
-4-5 catei de usturoi
-250 g sunca afumata
-1 lingurita boia (paprika)
-sare, eventual patrunjel tocat


Se taie sunca in fasii si se pune la prajit. Nu este necesara adaugarea de ulei, sunca va lasa grasime suficienta pentru toata mancarea.




Dupa ce sunca a lasat grasime si adauga ceapa tocata

Se taie cartofii in bucati potrivite, nu foarte mici

Cand s-a calit ceapa se adauga o lingurita de paprica



Se adauga si cartofii

Se completeaza cu apa si se lasa la fiert la foc foarte mic. Nu se amesteca in mancare ca sa nu se sfarme cartofii


Se spumeaza

Cand e gata se adauga usturoiul tocat marunt si eventual patrunjel.

Se serveste in farfurie adanca fiindca mancarica asta trebuie sa fie mai zemoasa; e buna cu castraveciori acri sau cu ardei copti.


Iar pentru desert am pregatit un platou cu fructe (banane, nectarine, struguri - ia uitati ce strugure am avut, a fost de 900 g, foarte dulce )